CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.707 +0,19%

CZK/£ 29.516 +0,05%

CZK/CHF 26.084 +0,21%

Text: Petr Zámečník

09. 11. 2016

0 komentářů

Donald Trump je americkým prezidentem. Je to pohroma pro trhy?

 


 

Pozice amerického prezidenta Donalda Trumpa je nebývale silná. Vedle prezidentského křesla v Bílém domě získala Republikánská strana též v Kongresu – Sněmovně reprezentantů i v Senátu. Nelze tak vyloučit naplnění naprosté většiny předvolebních slibů, které kontroversního kandidáta vytáhly až na vrchol. „Kongres bude do značné míry korigovat politiku Donalda Trumpa, který tak bude mít v řadě oblastí svázané ruce,“ soudí Roman Sedmera, analytik České spořitelny, což zdůvodňuje: „Donald Trump se netěší velké podpoře uvnitř republikánské strany. Což dokázal i Paul Ryan (předseda Sněmovny reprezentantů), který nedávno stáhl svoji podporu Trumpovi.“ 

Zato finanční trhy zažívají krušné chvíle. Proto také Mohamed El-Erian, hlavní ekonomický poradce Allianz a člen Globální rozvojové rady prezidenta Baracka Obamy, vyzval Donalda Trumpa ve Financial Times, aby urychleně uklidnil trhy. „Co budete komunikovat v příštích několika dnech, a navíc, zda-li to budete komunikovat uklidňujícím a sjednocujícím způsobem, bude mít zásadní význam pro zklidnění finančních trhů, které jsou otřeseny vyšší možností protekcionismu, ekonomickou nepředvídatelností a nepřátelstvím vůči Federálnímu rezervnímu systému USA,“ píše Mohamed El-Erian ve Financial Times.

Již blížícím se vítězstvím Donalda Trumpa zavládla na akciových trzích panika. Vždyť pouhá zpráva FBI, že nebude stíhat Hillary Clintonovou za používání soukromého e-mailu ke služebním účelům, byla výraznou vzpruhou pro akciové trhy. A předpovědi volebních výsledků i hodnocení předvolebních debat ji vynesly do role favorita… o to větším šokem bylo zveřejnění včerejších výsledků prezidentské volby. „Wall Street a vůbec svět financí má rád status quo. Pro trhy je Trump typ překvapivé události typu brexit,“ píše ve svém komentáři pro iDNES.cz Aleš Michl, spolumajitel investičního fondu QUANT a externí poradce ministra financí Andreje Babiše.

První reakce finančních trhů na zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem

Nejprve v Asii, která otvírala jako první po přesvědčivých výsledcích amerických voleb. Nejhůře se z Asie dařilo Japonsku, které oslabilo o více než pět procent. „Nejpostiženějším trhem je japonský, kde Nikkei 225 uzavřel se ztrátou 5,4 %, když tamní měna posílala vůči dolaru o více jak 2,5 %. 3 % ztrácejí indické akcie, o více jak 2,5 % přicházejí akcie v Hongkongu, Jižní Koreji nebo na Taiwanu,“ komentoval vývoj na asijských trzích Miroslav Freyer, akciový analytik Komerční banky. Po otevření pražské burzy se na českých akciích vítězství Donalda Trumpa neprojevilo.

Ve Spojených státech se výsledky voleb obratem projevily v prudkém oslabení amerického dolaru. Euro vůči dolaru obratem posílilo o 2,5 % na dvouměsíční maxima 1,13 USD/EUR. Americké trhy také nevěstily nic dobrého. Ještě v noci oslabil future kontrakt na Index S&P 500 až o 5 %, následně se ale situace zklidnila a americké trhy otevíraly v evropských odpoledních hodinách spíše smíšeně než negativně. Kolem 17.30 středoevropského času již všechny hlavní americké akciové indexy posilovaly kolem 0,8 %.

REKLAMA

Zato mexické peso je ještě pod větším tlakem, než bylo Mexiko v předvolební kampani Donalda Trumpa. Mexická měna oslabila vůči americkému dolaru dokonce o 13 % na 20,75 MXN/USD, což je rekordní minimum. A může být hůř. Proti Mexiku, mexickým imigrantům a současným obchodním vztahům s jižním sousedem se Donald Trump vyjadřoval velmi ostře. A od slov nemusí být daleko k činům.

Černé chvíle zažívalo i černé zlato. V jeden okamžik se americká lehká ropa (WTI) propadla o více než 4 % na 43,07 USD/barel. Následně ale zkorigovala a v ranních evropských hodinách obě ropy (brent i WTI) odepisovaly jen 1,4 %. „Trumpovo vítězství je vnímáno jako šok, nutí to investory přesunovat peníze do bezpečných útočišť, což tlačí ceny ropy dolů,“ hodnotil pohyby ropy Son Jae-hyun, analytik makléřské společnosti Mirae Asset Daewoo.

V opačném trendu vyplulo ale žluté zlato. Donald Trump přináší nejistotu, a ta žlutému kovu svědčí. Bezprostředně po výsledcích zlato posílilo až o 4,9 % na 1 337,40 USD/oz. Nepochybně za to mohlo i silné oslabení amerického dolaru.

Nejistota pomohla i již tak dost drahým dluhopisům. „Nejvíc se tento trend projevil samozřejmě ve Spojených státech. Především krátkodobé americké dluhopisy zaznamenaly výrazný růst cen, a jejich výnosy tak klesly na více než měsíční minimum (zhruba 0,77 %, včera uzavíraly na 0,85 %). Kromě hledání bezpečného přístavu za tím stojí i výrazný pokles pravděpodobnosti, že americká centrální banka na svém prosincovém zasedání zvýší úrokové sazby,“ uvádí Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

REKLAMA

Dlouhodobé dluhopisy tak výrazné zvýšení ceny nezaznamenaly. „Důvodem jsou zřejmě dva protichůdné faktory. Jedním je právě úprk investorů do bezpečných aktiv, tím druhým je ale očekávaná politika Donalda Trumpa. Daňové škrty, které nejspíš nedoprovodí stejně výrazný pokles výdajů, by měly vést k růstu schodků federálního rozpočtu, a tak i k nárůstu zadlužení. Poroste tak nabídka amerických státních dluhopisů, proto na dlouhém konci výnosové křivky jejich výnosy tolik nerostou,“ doplňuje Marek Dřímal.

Co bude dál?

„Na chvilku spadnou akcie. Ale vývoj cen amerických akcií a dolaru těsně po volbě neříká nic o budoucím vývoji. V posledních volbách dokonce platilo, že akcie první týden padaly, ale po třech měsících už byly v zisku,“ říká Aleš Michl a dodává: „Model našeho investičního fondu (vyvinutý kolegou Pavlem Kohoutem) signalizuje, že americké podniky mají prostor pro růst zisků ve výši nejméně 20 procent oproti současnému stavu. Tedy neprodáváme pozice v USA, věříme na Ameriku, naopak do eurozóny bych nešel.“

„Pokud by mělo být zvolení Donalda Trumpa v delším horizontu negativní pro akciový trh, budou to spíše neamerické akcie. Pro americké akcie se Trump může nakonec ukázat jako lepší volba než Clintonová díky řadě stimulů (jako jsou například nižší daně), které by jim měla jeho politika nabídnout (otázkou však zůstává, kde se na to všechno vezmou peníze),“ přidává Aleš Prandstetter, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management.

„Možných scénářů budoucího vývoje se nabízí hned několik. Lze očekávat propad mexické měny vzhledem k slibům budoucího prezidenta o výstavbě hraniční zdi proti nelegálním imigrantům,“ domnívá se Pavel Drahotský, ředitel Saxo Bank. Naopak by se mělo dařit ruskému rublu. „Vzhledem k Trumpovým nadějím na spolupráci s Ruskem v Sýrii lze očekávat sblížení obou zemí. Pokud nový prezident bude trvat na ukončení sankcí, může dojít k výraznému posílení kurzu rublu vůči dolaru,“ upřesňuje Pavel Drahotský.

Americkým akciím po počátečních propadech může svědčit i avizované snížení daní. Zato rozvíjející se trhy budou pod tlakem. „Americký prezident má značný vliv na politiku, která se výrazně dotýká vztahů s EM, jako jsou obchodní tarify a bariéry, uzavření nové smlouvy NAFTA nebo vytváření měnových manipulátorů, což pozorně sleduje Čína nebo Korea,“ uvádí Nick Peters, portfoliomanažer Fidelity Multi Asset. Na asijských trzích mohou být ale zajímavé jiné alternativy. „Asijské cenné papíry s pevnými výnosy nabízí velmi zajímavé výnosy upravené o riziko,“ soudí Bryan Collins, portfoliomanažer Asian Fixed Income, Fidelity International.

„Trump bude nakonec dobrou volbou, i když se teď řada lidí může držet za hlavu – uvidíte ale, že překvapí. Má jasnou ekonomickou filozofii, co chce udělat,“ uzavírá Aleš Michl. Nepropadejme proto panice a nechme se překvapit.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *