CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

29. 07. 2010

3 komentáře

Dividendy opět hýbou investorským světem

 


 

Po minulém roce, který byl na vyplácené dividendy mnohem chudší než ty předešlé a nedostatek likvidity byl jedním z nejzávažnějších problému mnoha společností, se karta na světových akciových trzích poněkud změnila. Letošní rok je z pohledu vyplácených dividend velmi štědrý a zdá se, že objem vyplacených peněz bude dosahovat rekordních hodnot.

Letos mají společnosti k dispozici možství hotovosti, kterou ale nemají možnost investovat do dalšího rozvoje a tak se zdá, že se předhánějí v tom, kdo vyplatí investorům vyšší dividendu. V posledních letech, kdy akciové trhy decimovala krize a recese, doporučovali mnozí odborníci právě dividendové tituly jako jednu z možností, kam uložit své prostředky. Takové společnosti se vyznačují dobrými hospodářskými výsledky a nízkou zadlužeností, na což by měli investoři klást důraz i v této době. Kdo tedy uposlechl tyto rady a investoval do společností, které vyplácejí vysokou dividendu, v letošním roce, zdá se nemusí litovat.

Podle článku Dividends are back na serveru Wall street journal se v rozvahách nefinančních společností z indexu S&P 500 nachází 837 miliard dolarů v hotovosti, což je oproti 665 miliardám v minulém roce výrazný nárůst. Také společnosti zahrnuty v indexu Russel 3 000 mají v hotovosti a krátkodobých investičních nástrojích téměř o pětinu prostředků více, než před rokem (2,9 bilionu dolarů.). U některých titulů se tak počítá s tím, že jejich dividendový výnos bude dosahovat několika desítek procent, nebo dokonce překročí 100 %.

Většina investorů, kteří se orientují na dividendové akcie, počítají s tím, že v dlouhodobém horizontu bude jejich portfolio výrazně překonávat akciové indexy. Že to tak ve skutečnosti vůbec být nemusí, popsal na zajímavém konkrétním příkladu ve svém článku na stránkách investujeme.cz Roman Dvořák. Akcie dividendových společností sice zaznamenávaji menší propady v dobách býčích trendů, při rostoucích trzích ale nemusí ostatní tituly vůbec porážet.

Dalším problémem dividend je jejich daňové zatížení, které u reinvestovaného zisku není. Ke zdanění dochází u dividend prakticky dvakrát, protože jsou vypláceny z čistého, již zdaněného zisku společnosti. Rizikem v USA je také připravovaná daňová reforma, která může zvýšit daň z dividend až k bezmála čtyřiceti procentům, což by mělo na dividendové akcie určitě neblahý dopad. V každém případě to ale vypadá, že zmiňované nedostatky tento rok nebudou pro investory trnem v oku. Jak ale stále platí, i zde je potřeba dobře vybírat, protože ne každá akcie s vysokou dividendou musí být dobrou investicí.

REKLAMA

Rovněž je potřeba si dávat pozor na to, že dividendové akcie patří často do cyklických sektorů, například právě finance. Společnosti z finančního sektoru byly v minulosti považovány za atraktivní právě díky jejich stabilnímu dividendovému výnosu. Dnes je doba poněkud jiná a když finanční společnosti u indexu S&P 500 vyplatily před čtyřmi lety až 30 % všech dividend a ještě před dvěma lety asi pětinu, dnes se podílí na vyplacených dividendách méně než z devíti procent. Dnes jsou ve vedení společnosti ze sektoru spotřebního zboží, zdravotnictví, nebo energie.

BCPP mimo šílenství

Do našich končin bohužel dividendová horečka v tak velkém měřítku, jako je tomu v USA, nedorazila a domácí společnosti obchodované na pražské burze se ve vyplácení rekordních dividend určitě nepředhánějí. Jedním z mála SPADových titulů, u nichž se investoři dočkali zvýšené dividendy oproti minulému roku, byl energetický gigant ČEZ, který schválil dividendu ve výši 53 korun na akcii, což znamená dividendový výnos bezmála 6 %. To je poměrně výrazný nárůst oproti minulým rokům, kdy se dividendový výnos pohyboval na úrovni kolem dvou až tří procent. Společnosti se podařilo v minulém roce opět zvýšit zisk a navíc deklaruje, že i v příštích letech bude na dividenách vyplácet 50 až 60 procent ze zisku. U společnosti, jejíž většinovým vlastníkem je stát přitom sílí politické tlaky na vyplacení "superdividendy".

Další společností, která pravidelně vyplácí většinu svého zisku investorům, je Philip Morris. V minulých letech byli investoři zvyklí na dividendu přesahující tisíc korun, od roku 2007 se ale tato suma poměrně výrazně propadla (stejně jako výsledky společnosti a cena akcie). Přesto se dividendový výnos pohybuje kolem desti procent (letos pouze 7,96 %). V letošním roce se dividenda zvýšila z 660 koruna na 780 korun na akcii.

Pravidelně vyplácí dividendu také Komerční banka, u níž letos došlo k mírnému snížení dividendy na 170 korun na akcii (poslední dva roky to bylo 180 korun), dividendový výnos se pak pohybuje kolem 4 procent. Druhý finanční titul, Erste Bank, vyplatí stejnou dividendu jako v minulém roce ve výši 0,65 eur na akcii, dividendový výnos ale klesl. EB vyplácí poměrně stabilní dividendu kolem půl eura posleních šest let, nejvíce to bylo v roce 2008, kdy byla dividenda 0,75 eur na akcii. Třetím finančním titulem je VIG, u níž rovněž došlo k poklesu dividendy z 1,1 eur (plus bonus 0,9 eur) na 0,9 eur na akcii, což znamená dividendový výno přes dvě procenta. Společnost vyplácí 30 % ze svého zisku, který v minulém roce klesl meziročně o 19 %.

REKLAMA

Dalším pravidelným plátcem dividendy je Telefónica, která letos vyplatí dividendu ve výši 40 korun na akcii. To je o deset korun méně než loni a zároveň určité zklamání mezi investory. Dividendový výnos se pohybuje kolem deseti procent, což je v souladu s minulými roky. Rozhodné datum je stanoveno na 8. září, výplata by měla probíhat od 6. října. Posledním SPADovým titulem, který letos vyplatí dividendu, bude společnost Pegas Nonwovens. Výše dividendy byla navržena na 0,95 eur za akcii a o rozhodném dni a datumu výplaty bude rozhodnuto až v září. Za poslední dva roky došlo ke zvýšení dividendy stále o 0,05 eur na akcii.

Trochu smutní, ale zároveň optimisté do budoucna, mohou být investoři v případě společnosti NWR. Ta naposledy vyplatila dividendu před rokem, a to za druhé pololetí roku 2008 (0,18 eur, půl roku před tím 0,28 eur). Od té doby společnost výplatu dividend pozastavila kvůli zhoršení výsledků. Podle finančního ředitele společnosti by se ale společnost k vyplácení dividend mohly vrátit. Podmínkou jsou ale dobré pololetní výsledky a optimistický výhled do dalšího období. Splnění první podmínky je díky oživení na trhu s uhlím pravděpodobné, u druhé zatím jisté nic není.

U ostatních společností v segmetnu SPAD se investoři dividend pravděpodobně nedočkají. Orco vyplácelo pravidelně rostoucí dividendu do roku 2008, jeho současná situace jej k tomu ale nepředurčuje. Unipetrol vyplatil poměrně překvapivou dividendu před dvěma lety, šlo ale o skutečně výjmečnou událost. Mimo SPADu vyplatí pravidelnou dividendu ještě Česká spořitelna, a to ve výši 30 korun. Tuto sumu společnost vyplácí od roku 2004, s výjimkou minulého roku, kdy byla (pravděpodobně na nátlatk majoritního vlastníka, Erste Bank) vyplacena dividenda 102 korun na akcii.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Anonym

    30 července, 2010

    Dividendovy vynos ceskych akcii patri k tem vyssim v celosvetovem srovnani. Je take vyrazne vyssi nez prumer v USA. Obecne v cele Evrope je dividendovy vynos vyrazne vyssi nez v USA.
    Takze to s tou horeckou v USA jaksi nechapu. ;-))
    K Telefonice O2 CR, 40 Kc dividenda na akcii neni zadne zklamani, naopak to predcilo mnoha ocekavani. Zatim stale ceska dcera vyplaci matce do Spanelska (aby ta mela na nakupy) dividendu vyssi nez rocni zisk na akcii. Dividenda je castecne vyplacena ze zisku minulych let. V pristich letech dale poklesne a dividendovy vynos bude tipuji kolem 6 % (i to bude krasny pasivni prijem pro rentiery, vyrazne vyssi jako treba pronajem nemovitosti).
    Co se tyce zdaneni, dividendy ze zahranici podlehaji v podstate trojimu zdaneni. Dividenda je vyplacena z cisteho zisku (prvni zdaneni), pri jeji vyplate je strzena srazkova dan v zahranici (druhe zdaneni) a pak musite v CR dividendy priznat jako prijem, ktery podleha dani z prijmu (treti zdaneni). Ovsem ma-li CR s danou zemi smlouvu o zamezeni dvojiho zdaneni, pak muzete aplikovat zapocet jiz strzene dane v zahranici (takze fakticky k tomu tretimu zdaneni dojit nemusi).
    Dividendove tituly voli investor tehdy, pokud chce pravidelny pasivni prijem. Pro vyssi zhodnoceni diky rustu ceny akcii na burze je treba volit rustove akcie.
    http://www.finez.cz/odborne-clanky/detail/proc-investovat-do-akcii/
    Jan Traxler
    FINEZ Investment Management

    Odpovědět

  • Jan Dvořák

    1 srpna, 2010

    Dividendy stojí za zamyšlení. Co třeba akcie firem, keré díky slíbené výplatě dividned neplatí téměř žádné daně z příjmu?
    Info o těchto firmách najdete na http://www.dividendoveakcie.cz/

    Odpovědět

  • David

    1 srpna, 2010

    Kdo by měl zájem o zhodnocení kapitálu na Forex muže vyzkoušet Investiční fond od českých manažerů, historii a základní udaje o fondu najdete zde:
    http://ervum.blogspot.com/

    Odpovědět