CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Jan Majer

24. 01. 2008

1 komentář

Čtěte Kiyosakiho, radí Tomáš Skřivánek

 


 

Jak zhodnocujete své úspory?
Vedle stavebních spoření na všechny členy rodiny, "daňové" životní pojistky a rizikové životní pojistky využívám už asi sedm let také podílové fondy. V portfoliu mám či jsem měl většinu subjektů působících na našem trhu: IKS KB, ISČS, Pioneer, ING.

Kam v současné době směřujete své investice?
Za základ svého portfolia považuji fond fondů a pasívně řízený fond investující do světových indexů. To představuje asi 50 procent mého portfolia. Další část tvoří zhruba po deseti procentech fondy a investiční certifikáty z oblastí, které mi připadají zajímavé.

Které oblasti to jsou?
Momentálně jsou to země BRIC, tedy rozvíjející se trhy Brazílie, Ruska, Indie a Číny. Zajímavé je nyní také Japonsko a stále ještě státy konvergující do EU.

Co si myslíte o programech pro pravidelné investování menších částek do podílových fondů?
Líbí se mi, že díky nim začali drobní investoři ukládat peníze také jinam než jen na peněžní trh. Je to cesta, která obyčejným lidem ukazuje, že akcie a spol. jsou vhodné i pro ně.

Využíváte sám některé programy pravidelného investování?
Osobně je nevyužívám. Oceňuji na nich zjednodušení, které já nepotřebuji. Raději si nakoupím jasné strategie a mix si udělám sám. Ale například pro mou tchyni, která se mě jednou za půl roku ptá, co má dělat s penězi, jež se jí hromadí na sporožiru, je to výborný nástroj.

REKLAMA

Radíte se s někým v oblasti vašich osobních financí?
Pravidelně ne, ale vzhledem ke své profesi jsem vlastně každý den ve styku s různými poradci, analytiky, ekonomy a lobbisty. Znám jejich názory a přemýšlím o nich. Když se s nějakým názorem ztotožním, promítne se to i do mého portfolia. V posledních šesti měsících jsem takto například nakoupil ruský index jako hedging proti dopadům vzestupu cen ropy.

Která kniha je podle vás nejlepší investiční čítankou?
V první řadě si určitě přečtěte něco od Američana japonského původu Roberta T. Kiyosakiho. Vlastně je jedno co, po první knize už člověk chápe jeho myšlenkové schéma. Z českých autorů bych doporučil především knihy Petra Syrového Osobní a rodinné finance a Financování vlastního bydlení.

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *