CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Traxler

28. 12. 2016

0 komentářů

Co přinese rok 2017 na finančních trzích?

 


 

Poroste inflace?

Spotřebitelská inflace v ČR v listopadu poskočila meziročně na 1,5 % a měla by v příštím roce stoupnout nad 2 %. Reálné úroky na bankovních vkladech (očištěné o inflaci) budou příští rok záporné. To je téměř jisté.

Graf 1: Prognóza vývoje inflace v ČR
vyhled-2017-01

Zdroj: Česká národní banka

Ukončí ČNB intervence?

S velkou pravděpodobností v průběhu příštího roku Česká národní banka oficiálně ukončí kurzový závazek a přestane garantovat kurz 27 korun za euro. Kurz EUR/CZK se začne více hýbat. Nicméně k dramatickému posílení koruny pravděpodobně ještě nedojde, ČNB bude zajisté na trzích potichu dál intervenovat, aby zabránila případným prudkým výkyvům kurzu koruny.

Graf 2: Vývoj kurzu české koruny k euru
vyhled-2017-02

REKLAMA

Nakopne Trump americkou ekonomiku?

Podle dosavadního vývoje na finančních trzích by Donald Trump měl významně pomoct americké ekonomice. Očekává se, že výrazně sníží korporátní daně a bude více investovat do obnovy infrastruktury. Jaká ale bude realita? Jak rychle se mu bude dařit prosazovat své vize? Jak radikální ve finále změny budou? Budou v příštím roce americkým firmám stoupat reportované zisky, a ukáže se tedy nynější růst cen akcií jako opodstatněný, nebo nikoliv?

Graf 3: Zisky firem a vývoj indexu S&P 500
vyhled-2017-03

Evropská unie – rozpadne se, nebo transformuje?

Evropská integrace dostala v roce 2016 tvrdý úder v podobě brexitu. Z Evropské unie se stal nepružný byrokratický aparát, který není schopný žádný problém efektivně řešit, pouze zavádí nové a nové povinnosti. Tak se na Brusel dívá stále větší množství Evropanů.

V roce 2017 čekají Evropu prezidentské volby ve Francii, parlamentní volby v Německu a s velkou pravděpodobností také předčasné volby v Itálii. Bude Evropa dál pokračovat společně, nebo se cesty Německa, Francie a Itálie rozdělí? Bude nakonec Itálie první, kdo řekne společné měně euru „Arrivederci“? A ať už bude vývoj v Evropě jakýkoliv, jak na něj budou reagovat finanční trhy? Rok 2017 může být v Evropě velmi turbulentní.

REKLAMA

Dochází k obratu na dluhopisových trzích?

Inflace po mnoha letech začala růst a Fed se v roce 2016 odvážil začít zvedat úrokové sazby. Očekává se, že v roce 2017 dojde k posunu sazeb až na úroveň 1,25 – 1,50 %. Na tento vývoj pochopitelně reagují dluhopisové trhy. Výnosy do splatnosti stoupají, což znamená, že tržní cena dluhopisů klesá. Je to jen krátkodobý trend, nebo se na dluhopisových trzích obrací karta? Už dva roky varuji, že dluhopisy vyčerpaly svůj výnosový potenciál na deset let dopředu. To je matematická jistota. Ovšem čeká nás jen deset let bez výnosů, nebo tato dluhopisová bublina splaskne a přijde prudký propad hodnoty dluhopisů? To nikdo neví.

Graf 4: Vývoj výnosu do splatnosti u desetiletých amerických státních dluhopisů
vyhled-2017-04

Zdroj: Trading Economics

Bude dolar silnější než euro?

V očekávání růstu úrokových sazeb začal na podzim znovu výrazně posilovat americký dolar. Když jsem někdy před dvěma roky psal, že dolar bude za pár let silnější než euro, většina lidí se tomu smála. Dnes už dolaru chybí jen pár procentních bodů, aby se dostal na paritu s eurem. Zda bude ale dolar posilovat dál, to opravdu netuším. Mnoho faktorů nahrává dolaru, ovšem tato očekávání se již promítla do posílení kurzu v uplynulých dvou letech. Další vývoj obou měn je dost nejistý. Pokud si můžu vybrat, dám dnes vždy přednost koruně před eurem i dolarem.

REKLAMA

Graf 5: Vývoj kurzu EUR/USD
vyhled-2017-05

Zdroj: Trading Economics

Poroste cena zlata?

První polovina roku 2016 patřila zlatu. Jeho cena stoupla od ledna do července o 30 procent. Ve druhé polovině roku ale zase spadla o 20 procent dolů.

Názory analytiků na zlato se liší, jedni mu předpovídají růst, jiní další pokles. Dočkáme se v roce 2017 nějakého většího pohybu? Rostoucí úrokové sazby a posilující dolar nejsou pro zlato příznivé. Na druhou stranu poptávka po fyzickém zlatu jako zajištění pro případ krize je vysoká a na straně nabídky se pět let neinvestuje do rozvoje těžby. Přijde den, kdy fyzická poptávka bude převyšovat nabídku. A jakmile pak do vlaku naskočí hedge fondy, může cena zlata letět strmě nahoru. Jestli to bude v roce 2017 nebo později, to netuším.

Graf 6: Vývoj ceny zlata
vyhled-2017-06Autor je privátní investiční poradce FINEZ Investment Management

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *