CZK/€ 25.265 -0,04%

CZK/$ 23.672 -0,38%

CZK/£ 29.357 +0,28%

CZK/CHF 25.977 -0,36%

Text: Petr Zámečník

06. 04. 2017

0 komentářů

ČNB ukončila kurzový závazek. Co bude s korunou?

 

Na mimořádném měnověpolitickém zasedání dnes ČNB ukončila kurzový závazek. Intervence ČNB ustávají a koruna začala posilovat. Co se bude dít dál?

Loading



 

Dnes ve 12:30 ČNB ukončila kurzový závazek. Okamžitou reakcí bylo posílení české koruny a nárůst výnosů českých státních dluhopisů. Prvotní reakce ale nemusí dlouho přetrvávat. Analytici i Česká národní banka (ČNB) předpovídali již před ukončením kurzového závazku zvýšenou volatilitu (kolísavost) kurzu české koruny. Ta nemusí jen posilovat, ale může i krátkodobě oslabit.

Důvodem pro zvýšenou kolísavost české koruny v okamžiku, kdy ČNB ukončila kurzový závazek, jsou spekulanti. „Podle našeho odhadu investoři investovali do této spekulace až 30 miliard eur,“ odhaduje Viktor Zeisel, ekonom Komerční banky. Odcházející spekulanti, kteří budou prodávat české koruny, mohou nahradit Českou národní banku. Jakmile koruna posílí, část spekulantů bude realizovat zisk a koruny prodá. Tím nahradí (alespoň částečně) intervence České národní banky.

Tisková zpráva: ČNB ukončila kurzový závazek

Bankovní rada ČNB na svém dnešním mimořádném měnověpolitickém zasedání rozhodla o ukončení kurzového závazku ČNB. Toto rozhodnutí má okamžitou platnost. O nastavení úrokových sazeb dnes bankovní rada nejednala.

Ukončení používání devizového kurzu jako dalšího nástroje uvolňování měnových podmínek znamená, že kurz koruny se bude pohybovat dle vývoje nabídky a poptávky na devizovém trhu. V důsledku toho může krátkodobě kolísat jedním či druhým směrem. ČNB je v případě potřeby připravena možné nadměrné kurzové výkyvy svými nástroji zmírňovat.

REKLAMA

Dvoutýdenní repo sazba zůstává na 0,05 %, diskontní sazba na 0,05 % a lombardní sazba na 0,25 %.

Zdroj: ČNB

ČNB ukončila kurzový závazek: První reakce

Bezprostřední reakcí na zprávu, že ČNB ukončila kurzový závazek, bylo chvilkové váhání a následné prudké posílení české koruny o více než 1,5 % až pod 26,70 Kč/EUR. K posílení koruny stačilo jen několik málo minut. Poté se kurz rozkolísal kolem úrovní 26,70 Kč/EUR až 26,75 Kč/EUR.

Reakce koruny na oznámení ČNB není tak silná, jak se možná očekávalo. Koruna má zatím tendenci posilovat a nachází se pod hladinou 27 CZK/EUR. Výraznější posílení koruny se však zatím nekoná. Téměř s jistotou lze říci, že výraznějším pohybům koruny v tuto chvíli brání intervencemi ČNB,“ odůvodňuje prvotní pomalou reakci koruny Miroslav Novák, analytik Akcenta.

Ukončení kurzového závazku znamená, že ČNB již nebude bránit koruně posílit pod hladinu 27 CZK/EUR, avšak na devizovém trhu zůstává aktivní a intervencemi kurz koruny usměrňuje. Kurzový závazek je minulostí, intervence ČNB však pokračují,“ vysvětluje přítomnost ČNB na devizovém trhu Miroslav Novák.

Spolu s ukončením kurzového závazku a intervencí ČNB na devizovém trhu se zvýšily též výnosy českých státních dluhopisů. Zatímco dnes dopoledne byl výnos dvouletých dluhopisů ještě -0,35 %, po ukončení kurzového závazku vystřelil nahoru a v současné době se pohybuje kolem -0,16 %, nejvyšší úrovni od loňského srpna,“ uvádí Marek Dřímal, ekonom Komerční banky.

Předpokládáme, že výnosy ještě půjdou nahoru. Odstranění kurzového závazku totiž velmi pravděpodobně znamená propad poptávky po českých dluhopisech od spekulantů i investorů, kteří využívali nerovnováh na českém finančním trhu kvůli intervencím,“ dodává Marek Dřímal.

ČNB ukončila kurzový závazek: Překvapení?

Ukončení kurzového závazku ČNB není velké překvapení. V posledních týdnech sílil příliv spekulativního kapitálu a Česká národní banka zvyšovala své devizové rezervy enormním tempem. Očekávalo se proto ukončení intervencí v dohledné době. Čtvrtek 6. 4. 2017 byl prvním řádným zasedáním Bankovní rady ČNB a udělat z něj mimořádné měnověpolitické zasedání se nabízelo.

ČNB ukončila kurzový závazek: Co bude dál?

V horizontu několika měsíců či čtvrtletí bych ale čekal posílení koruny: buď spontánní anebo pod vlivem měnové politiky ČNB. Centrální banka by totiž v případě, že koruna nebude schopna vůči euru posílit a zaostane tak za očekáváním prognózy samotné ČNB, může s odstupem několika měsíců zareagovat zpřísněním své měnové politiky skrze zvýšení měnově-politických úrokových sazeb,“ očekává budoucí vývoj české koruny Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

V několikatýdenním nadhledu je velmi obtížné odhadovat, kterým směrem se bude koruna ubírat a to s ohledem na silný příliv zahraničního spekulativního kapitálu do korun v posledních měsících. Posilování koruny směrem k hladině 26 CZK/EUR či lehce pod tuto hladinu je však mírně pravděpodobnější. Každopádně nelze vyloučit ani krátkodobé oslabení koruny nad hladinu 27 CZK/EUR,“ domnívá se Miroslav Novák.

S tím nesouhlasí Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management: „Na finančním trhu na chvíli posílí koruna, poté se však vrátí na(d) 27 korun,  vzrostou výnosy dluhopisů a zlevní cena měnového zajištění.“

Nemyslíme si, že by opuštění tohoto nástroje ČNB mělo mít podstatnější dopad do cen akcií, respektive hospodaření firem. Společnost, která by ze samotného uvolnění kurzu vysloveně těžila, bychom hledali těžko. Většina firem působí buď na domácím trhu anebo nějaké procento příjmů trží ze zahraničí,“ soudí Miroslav Frayer, akciový analytik Investičního bankovnictví Komerční banky.

Nějaký nepříznivý dopad bychom očekávali u Philip Morris ČR, O2 ČR, Fortuny nebo ČEZ, na druhou stranu je otázkou, zda vůbec bude tento vliv na výsledcích patrný. V první řadě jde o to, jak moc posílí česká koruna. Za druhé s postupným posilováním české koruny v modelech již počítáme. Za třetí firmy využívají do velké míry přirozené zajištění, popř. pak i finanční zajištění, což dopad posílení koruny dále zmírňuje,“ doplňuje Miroslav Frayer.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

P. Budinský: Bude ČNB bránit dalšímu oslabování koruny?

Pro omezení volatility koruny by bylo žádoucí, aby bankovní rada snižovala úrokové sazby častěji a až na výjimky maximálně o 0,25 procentního bodu. To lze docílit zvýšením počtu  měnově politických jednání z osmi třeba na dvanáct, nebo ještě lépe na omezenou dobu vyhlásit každé zasedání bankovní rady jako měnově […]

Text: Petr Budinský

Foto: Shutterstock

29. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *