CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

02. 06. 2017

0 komentářů

Čeští dolaroví milionáři: Jak investují?

 

Inspirovat se o investicích je vhodné u úspěšných. A úspěšnými čeští dolaroví milionáři jsou. Jaké investiční příležitosti vnímají jako nejlepší pro příští období? A jak přišli ke svému majetku?

Loading



 

Názory českých a slovenských dolarových milionářů sleduje již sedmým rokem J&T Bank v rámci svého průzkumu Wealth Report 2017. Dotazníkovým šetřením mezi lidmi s majetkem od 25 mil. Kč do 100 mil. Kč nejen z klientů banky získává informace o jejich vnímání investičních příležitostí a o jejich investičních zkušenostech.

Máme se nejlépe v historii. O tom svědčí nejen rostoucí HDP a klesající nezaměstnanost, ale také optimismus milionářů i populace. Milionáři na škále od 1 do 10 hodnotí ekonomickou situaci v průměru na 6,3 bodech, což je nejvíce od sledování příležitostí pro investice od roku 2013. Česká populace je skeptičtější s 5,3 body, ovšem i v tomto případě ještě lépe nebylo. A kam se tedy chystají milionáři investovat?

Stavební pozemky a rezidenční nemovitosti vedou

Pro letošní rok zůstává na výsluní zájmu českých dolarových milionářů realitní trh. Zemědělská půda zdražila, a tak byla vystřídána stavebními pozemky a rezidenčními nemovitostmi, přesto tyto dlouhodobé investice zůstávají zdaleka nejvyhledávanějšími. Současné zaseknutí nové výstavby na zdlouhavé byrokracii a nefunkčních stavebních předpisech podporuje růst cen bytů a vytváří i příležitosti k výdělku do budoucnosti.

Graf 1: Nejzajímavější investice
Čeští dolaroví milionáři - kam investovat

REKLAMA

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Slovenští dolaroví milionáři slovenskému realitnímu trhu příliš nevěří. Naopak se poohlížejí především po zahraničních investicích – ať již formou nákupu akcií zahraničních firem, alternativních investic či prostřednictvím podílových fondů. Jedním z důvodů je nedůvěra v perspektivu slovenské ekonomiky. A svou roli hraje i euro, které snižuje kurzové riziko při zahraničních investicích.

Čeští dolaroví milionáři vidí ukončení intervencí České národní banky (ČNB) proti české koruně převážně pozitivně. Ovšem i z důvodu očekávání posilování koruny nevidí zahraniční investice příliš slibně. Naopak si chválí zhodnocení korunových úspor.

Zajímavé je porovnání investičních příležitostí v čase. S vrcholem ekonomického cyklu přestává být zajímavý nákup firem, které se nyní prodraží. Na druhou stranu pomalého, nicméně setrvalého nárůstu zájmu milionářů se těší start-upy.

REKLAMA

Graf 2: Nejzajímavější investice v čase
Čeští dolaroví milionáři - nejzajímavější investice v čase

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Zlato ani drahé kovy podle českých milionářů výhrou nebudou. Do zlata investovali v loňském roce. V roce 2016 se zlato vyšplhalo z přibližně 1 100 USD/oz. až ke 1 360 USD/oz. (+23,6 %), aby v závěru roku padlo ke 1 133 US/oz. Aktuálně stojí 1 265 USD/oz., což je podle milionářů příliš.

Chcete být milionářem? Je to jen na vás

Běžná populace žije v mýtu, že milionářům k bohatství pomohlo dědictví. Ve skutečnosti naprostá většina bohatých lidí si ke svému majetku dopomohla sama svou prací, pílí a trpělivostí. Pro 82 % českých milionářů je zdrojem jmění pouze vlastní práce (podnikání, zaměstnání) a především dědictvím přišlo k majetku jen 2 % milionářů. Představa lidí je ale odlišná.

REKLAMA

Graf 3: Rozhodující zdroj bohatství
Čeští dolaroví milionáři - zdroj bohatství

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Milionáři navíc zažívají neúspěch častěji než běžná populace. Připomíná to hodně rčení „kdo nic nedělá, nic nezkazí“. Stejně tak je postihla mnohem častěji významná ztráta investovaných prostředků. To plyne z velké části z nechuti běžné populace přijímat jakékoli investiční riziko.

Graf 4: Zažité neúspěchy
Čeští dolaroví milionáři - zažité neúspěchy

Zdroj: Wealth Report 2017, J&T Bank

Chcete-li se dostat mezi nejbohatší, nesmí vás v prvé řadě odradit neúspěch. Neúspěch je významnou školou života úspěšných lidí. Přijmutí rizika je druhou nezbytnou podmínkou – to ale neznamená bezhlavě riskovat, nýbrž vážit rizika a s rozumem je přijímat.

Nezůstávejte doma. Většina milionářů se shodne v tom, že pobyt v zahraničí jim poskytl více podnětů a inspirace než vysokoškolské vzdělání, které ovšem také není radno podceňovat.

A nespoléhejte na důchod. Být úspěšným je životní styl. Čeští dolaroví milionáři se neustále rozvíjejí a odchod na odpočinek zpravidla neplánují.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *