CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Šimon Finemon

30. 01. 2013

1 komentář

Česko a USA mají mnoho společného

 


 

Návrat starých časů

Obě země se snaží vrátit staré dobré časy, pravda v případě ČR již poměrně letité. Základním předpokladem zlepšení postavení firmy či státu je zvýšení její konkurenceschopnosti. Přičemž jedna z definic konkurenceschopnosti zní: Země je konkurenceschopná, pokud mohou její firmy úspěšně soupeřit v globální ekonomice a zároveň zvyšovat životní úroveň průměrných obyvatel dané země. Firmy musejí být schopny konkurovat, ale prosperovat musejí i zaměstnanci.

Podle této definice byla ČR (spíše tehdejší Československo) schopno konkurovat naposledy za tzv. první republiky. Firmy jako Baťa, Škodovy závody v Plzni či Českomoravská Daněk, Kolben, byly pojmy i v celosvětovém měřítku.

V USA výše uvedenou definici splňuje mnohem více firem, zvláště pak z IT sektoru. Mohlo by se tedy zdát, že zde zvyšování konkurenceschopnosti není potřeba. Přeci americké firmy a pracující vždy prosperovaly, protože USA byly nejproduktivnějším místem pro podnikání. Pro ně naštěstí si stále udržují své hlavní silné stránky, nicméně mnohé z nich stále více oslabují a existuje stále více slabin, které naopak rostou. Proto USA (ale i ČR) potřebují přijmout řadu opatření, aby se jejich situace zlepšila.

V čem se zlepšovat?

Dnes si na to málokdo vzpomene, ale před nějakým časem se snažilo Česko přitáhnout zahraniční odborníky pomocí modré karty. Dnes tento projekt pomalu skomírá (pokud tedy již úplně neexitoval). ČR, stejně jako USA trpí urgentním nedostatkem kvalifikace ve znalostních profesích. Přičemž v ČR se tato situace, vzhledem ke stavu školství, značně zhoršuje. U USA může být tento stav překvapením. Vždyť mají jedny z nejlepších univerzit na světě. Nicméně, i když univerzity vzdělávají ty nejlepší a nejchytřejší, nutí je imigrační politika vrátit se domů či usadit se jinde. Těží z toho země jako Indie či Čína. Řešením by mohlo být udělit takovým absolventům standardní zelenou kartu, a s tím související povolení pobytu, zvláště v oborech jako je matematika, přírodní vědy, technika.

Daně a regulace

Dalším z problémů obou zemí je systém firemních daní. I když u nás existují politické strany usilující o zvýšení daně z příjmu právnických osob, patříme (i když máme relativně nižší sazbu této daně) mezi nepříliš atraktivní státy pro podnikání. USA má zase ten problém, že její daňová sazba pro firmy patří mezi nejvyšší mezi zeměmi OECD, přitom skutečný výnos je nízký. Firmy z obou zemí tak vyhledávají daňové ráje a vytvářejí pracovní místa v cizině. V obou státech je třeba vytvořit systém s nižší sazbou bez mezer, který přinese stejný anebo ještě lépe vyšší výnos než v současnosti.

REKLAMA

Vyjma daňového zatížení je velkým problémem České republiky přílišná regulace. V porovnání s ostatními zeměmi OECD trvá třeba založení společnosti velmi dlouho. Možná je to s podivem, ale i USA se potýkají s problémem regulace, která ztěžuje investování a vytváření nových pracovních míst.

Infrastruktura a rozpočet

V tuzemsku se často hovoří o katastrofální situaci silnic, zejména pak dálnic. To stejné do značné míry, navzdory mohutným investicím do koridorů, platí rovněž o železniční síti o zaostalosti v telekomunikacích ani nemluvě. Podobně americké silnice, telekomunikace či energetická síť zaostávají za světem. Podle návrhů amerických ekonomů by mělo být při nápravě této situace více využíváno veřejnosoukromé partnerství. To však je v tuzemsku (např. po zkušenostech s výstavbou dálnice do Ostravy) sci-fi.

 Na počátku kalendářního roku obvykle probíhá bilancování státního rozpočtu (a dalších nejen veřejných rozpočtů). V tuzemsku je to většinou truchlivé čtení o výši schodku státního rozpočtu. A to navzdory tomu, že v posledních několika letech by se mohlo podle mediálních ohlasů zdát, že probíhá masivní škrtání výdajů a zvyšování příjmů. USA se potýkají rovněž s výrazným deficitem (daným především masivní podporou ekonomiky po roce 2008). Jejich hlavním úkolem by mělo být udržení rozpočtového kompromisu, tak aby federální rozpočet byl udržitelný.

I když jsou Česká republika a USA značně rozdílné země, mají něco společného. Nicméně společné znaky bychom našli při srovnání ČR i s dalšími zeměmi. Vlády jednotlivých zemí dobře vědí co dělat proto, aby ekonomika rostla, avšak z mnoha důvodů tak nekonají.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Úrokové sazby zůstávají na vyšších číslech. Znamená to příležitost zisku na dluhopisech?

Fed se na konci ledna k úrokovým sazbám vyjádřil více než jasně. Oznámil, že již skončil s navyšováním sazeb, avšak není připraven na postupné snižování. Očekává se tak, že úrokové sazby zůstanou ještě nějakou dobu na vyšších číslech. Je toto příležitost pro investování do státních dluhopisů?

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

08. 03. 2024

Cena bitcoinu je dnes v korunách nejvyšší v dějinách, činí více než 1,5 milionu korun

Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny světa, bitcoinu, dnes dopoledne středoevropského času dosáhla historicky nejvyšší korunové ceny, kolem 1 520 000 korun. Překonala tak dosavadní rekord z listopadu 2021 (viz graf analytické platformy CoinGecko níže). V dolarech dnes bitcoin překonal rovněž psychologickou úroveň, 65 000 dolarů.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

04. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • VikThor

    31 ledna, 2013

    Prázdný bezobsažný článek. Z USA bych si nebral absolutně žádný příklad. Rozklad ekonomiky na všech úrovních je v USA obrovský.
    My jako ČR přežíváme jen díky Německu.

    Odpovědět