CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

05. 01. 2011

0 komentářů

Byron Wien a jeho překvapení. I mistr tesař se utne

 


 

Před rokem jsme Wiena za jeho předpovědi na rok 2009 pochválili, překvapení na rok 2010 už ale skutečně přehnal a minul se prakticky ve všech případech. Senior poradce ve společnosti Blackstone Group sice chce svými předpověďmi spíše provokovat a sám neočekává, že by se všechny mohly vyplnit, takovou minelu ale určitě nečekal.

I díky tomu se počet těch, kteří si z něj dělají srandu blíží k těm, kteří jej berou vážně. Počet podobných předpovědí a překvapení i od jiných autorů se v posledních letech rozrůstá a jejich vypovídací hodnota může být velmi různá. V každém případě však může být zajímavé si přečíst, na co tento starý vlk sází letos. A brát to s určitou rezervou, stejně jako sám autor.

1. Pokračování daňových škrtů bývalého prezidenta Bushe spolu s prodloužením podpory v nezaměstnanosti zlepší všem pracujícím Američanů náladu. Hrubý domácí produkt vzroste v roce 2011 téměř o 5 %, tažen lepším obchodu a kapitálovými výdaji společně s rostoucím maloobchodními prodeji. Nezaměstnanost klesne pod 9%.

Mám pocit, že kdyby Wien nedal do svého pohledu alespoň jednu takovou optimistickou předpověď o situaci v USA, asi by jej přestali lidé číst.

2. Vyhlídka rostoucích schodků federálního rozpočtu a rostoucí veřejný dluh začnou mít konečně vliv na trh dluhopisů. Výnos 10-ti letého státního dluhopisu se blíží k 5 %, protože zahraniční investoři se stávají náročnějšími. Rozdíly mezi výnosy státních a firemních cenných papírů s pevným výnosem se zužují.

REKLAMA

Otázkou není to, proč je výnos dluhopisů země, která nikdy nesplatí své dluhy, tak nízký, ale proč její dluhy ještě vůbec někdo kupuje.

3. Povzbuzen obnoveným hospodářským růstem, index S&P 500 poroste ke svým bývalým maximům na úrovni 1500 bodů. Na růstu se bude podílet široká škála sektorů, ale telekomunikace a utility budou zaostávat. Se zlepšujícími se výdělky společností se jejich ocenění zdá nízké a investoři se poprvé od finanční krize vracejí k akciím. Aktivita na trhu fúzí a akvizic se zintenzivňuje a dosahuje stavu euforie. Akcie ve druhé polovině roku korigují svůj růst kvůli zvyšujícím se úrokovým sazbám.

Někde jsem četl, že po roce a půl růstu by už i pesimisté měli pochopit, že jsme v býčím trhu, který by měl pokračovat. A samozřejmě to povede k tomu, že investoři se opět pohrnou do akcií.
 
4. I když inflace zůstává nevýrazná, cena zlata stoupne nad 1600 dolarů, protože investoři po celém světě investují své prostředky do něčeho, co považují za „skutečné“. Také suverénní fondy zemí s významnými dolarovými rezervami kupují ve velkém. Hedge fondy mají pocit, že zvýšení cen je nepřiměřené a prodávají své pozice, někteří dokonce shortují, ale zlato stále roste a fondy se k němu vracejí.

Co se týče zlata, asi bych se postavil na stranu hedge fondů. Ale že je zlato drahé jsem si myslel již v době, kdy stálo 1 200 dolarů.

REKLAMA

5. Z obavy z inflace a nadměrného růstu se Čína rozhodne využívat svou měnu jako nástroj politiky. Agresivním ovlivňováním hodnoty juanu se jí podaří zachovat růst ekonomiky pod 10 % a zabránit zvyšování spotřebitelských nad úroveň 4 – 5 %. Tento krok je předchůdcem přijetí světového koše měn, včetně renminbi, jako alternativy k dolaru jako hlavní rezervní měny.

Čína se svého slabého juanu vzdát nechce, to není žádná novinka. A pokud USA nevymyslí rozumný způsob, jak svého největšího věřitele přimět ke změně, je obrat v nedohlednu.

6. Rostoucí životní úroveň v rozvojových zemích vážně zvyšuje poptávku po zemědělských komoditách. Cena kukuřice roste na 8 dolarů, pšenice na 10 dolarů a sójové boby na 16 dolarů. Komodity se častěji stávají součástí institucionálních portfolií.

Komodity zažily velmi silný rok, ale jestli bude 2011 stejný, je otázkou. Je ale pravdou, že rostoucí ceny přitahují investory, až dokud se bublina nenafoukne a nepraskne. A to se v příštím roce možná ještě nestane.

REKLAMA

7. Situace na trhu s bydlením se zlepšuje. I když počet neprodaných domů zůstává vysoký, převis nabídky pozvolně klesá, na rozdíl od nárůstu v roce 2010. Index cen domů S&P Case-Shiller postupně zvedá hlavu a bytová výstavba konečně překročí 600 000. 

Trh s bydlením v USA se pohybuje jako na houpačce. Když se zdá, že se situace zlepší, přijde opět nějaká zpráva, která jej pošle dolů. Doufejme, že toto Wienovi vyjde.

8. Pokračující poptávka z rozvojového světa a neschopnost zprovoznění nových a alternativních zdrojů, stojí za růstem ceny ropy na 115 dolarů za barel. Vyšší ceny u čerpacích stanic nedokážou snížit poptávku ze strany řidičů, zvýšit prodej hybridních vozidel ani donutit Kongres, aby přijal úsporná opatření.

Předpovědi o ceně ropy jsou vždy střílením od břicha, i když zmiňované důvody zní logicky.

9. Frustrovaný nedostatečným pokrokem v boji proti Talibanu a korupční Karzáího vládou, prezident Obama dospěje k závěru, že vždy, když se američtí vojáci vrátí domů, stane se Afghánistán opět kmenovým státem teroristů. Snaží se tak urychlit stažení většiny vojáků do konce roku 2011. Společně se stahováním vojsk z Iráku tak dojde k tomu, že Blízký východ zůstane v době rostoucího strachu z terorismu bez větší přítomnosti západních vojsk. 

Možná to nakonec bude dobře, když se Američané a jejich spojenci z Blízkého východu konečně stáhnou. Fanatici nebudou mít záminku útočit na všechny, kteří jim pomáhají (to neznamená že útočit nebudou) a USA možná konečně využijí vyhozené miliardy na něco užitečného (ano, je to utopie ale zní to hezky).
 
10. Evropské finanční reformy jsou vedeny pod nátlakem Angely Merkelové. Slabší země, které se zavázaly snížit své rozpočtové deficity do poloviny roku 2014, dostanou dodatečnou podporu ze strany Evropské unie (s podporou Německa) a Mezinárodního měnového fondu, pokud realizují úsporná opatření, zvýší některé daně a budou vykazovat mírný růst. Evropská finanční krize již nevyvolává tolik znepokojení. Zavedená řešení sice budou mít příznivý vliv z pohledu psychologie na finančních trzích, ale v delším časovém horizontu se ukáží spíše jako škodlivá, protože pouze oddalují problémy a nepředstavují řešení.

Ano, jako správný američan si Wien do Evropy musí rýpnout. Evropá má problémy s nezodpovědnými zeměmi, USA na svůj problém se zadluženými státy zatím ještě čekají. Bohužel, pan Wien je patrně jedním z těch, kteří jej nechtějí vidět.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *