CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Daniel Kuchta

21. 02. 2011

0 komentářů

Býci mají překoupeno. Sázejí na nezaměstnanost a FED

 


 

Mnoho investorů se dnes utěšuje tím, že za růstem akcií stojí dobré výsledky společností a opět rostoucí ekonomika, která má to nejhorší za sebou. Rovněž komodity mají za sebou velmi dobrý rok a díky neslábnoucí poptávce ze strany rozvíjejících se zemí a ekonomickému oživení jim mnozí stále předpovídají další růstovou budoucnost. Na druhou stranu se ale stále poměrně málo mluví o tom, že růst cena na akciových i komoditních trzích jsou tlačeny také množstvím likvidity, které může v nejbližší době na trhy přestat proudit.

Nejhorší na tom všem je, že vliv velkého množství nově natištěných peněz na výnosy akcií si uvědomují všichni. Vědí to ti, kteří v tom vidí nebezpečí, že po ukončení kvantitativního uvolňování likvidita na trzích bude citelně chybět. Spoléhají na to, že FED se začne chovat odpovědněji a nebude podporovat trhy a nákupy rizikových aktiv novou likviditou. A vědí to také ti, kteří se utěšují očekáváním dalšího přísunu peněz prostřednictvím QE 3. Je to skutečně sázka na FED, přičemž největším trumfem je stále vysoká nezaměstnanost, která nutí centrální bankéře udržovat na trhu přetlak likvidity.

A tak se dnes není čemu divit, že kromě rekordních cen u mnoha komodit přišel BoA Merrill s informací o tom, že na akciovém trhu je dnes vidět největší „bullishness“ od ledna 2006. Investoři nakupují jako diví, podporováni pozitivními výsledky společností, ještě pozitivnějšími názory a výhledy optimisticky naladěných odborníků. (ti jsou ale velmi optimisty, když končí růst a naopak pesimisty, když jsou trhy na dně). Investoři dokonce stahují své pozice z rozvíjejících se trhů (kde rychle rostoucí inflace zejména u potravin ohrožuje další potenciální růst, přičemž inflace v USA a vyspělém světě se prakticky vůbec neřeší, přičemž je stejně nebezpečná) a investují zejména do amerických akcií, kterým jasně vévodí technologický sektor.

Pokud bychom se podívali na akciové indexy vyspělých ekonomik, tak je sice pravda, že ani index S&P 500, nebo DJIA zatím nedosáhly svých maximálních hodnot z října 2007. Index NASDAQ Composite pak v minulém týdnu překonal hranici 2 800 bodů, nad kterou se naposledy nacházel právě koncem října 2007. Stejně tak evropské akcie se derou nahoru rychlým tempem, FTSE 100 již překonal hladinu 6 000 bodů, DAX se již blíží k 6 500 bodům.

To samo o sobě nemusí nic znamenat, ale rychlost, jakou indexy tyto hodnoty dosáhly je skutečně na pováženou. Rychlý růst, který je hnán zejména přebytkem peněz a už mnohem méně fundamentálními faktory, nemůže trvat věčně. Také na konci roku 1999 a začátkem roku 2000 bylo na trhu velké množství nových peněz, které FED pustil do oběhu kvůli neopodstatněnému strachu z možných problémů s příchodem roku 2000. Všichni víme, jak to nakonec dopadlo (a také to byly technologie). Možná se výraznějších propadů nedočkáme už v následujících týdnech, ale možná se naplní staré známé "sell in May and go away".

REKLAMA

Když jsem tak přemýšlel, co by nakonec mohlo vést k tomu, že by na trzích opět zavládl výraznější dlouhodobý propad, vzpomněl jsem si na jeden zajímavý blogový příspěvek Štěpána Pírka ze společnosti Colosseum z roku 2009. Podle Davida Hacketta Fischera se dnes nacházíme hodně blízko bodu 15, který je prakticky konečným bodem každého cyklu. Ale až takový pesimista zase nejsem.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *