CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Redakce

09. 11. 2009

3 komentáře

Andrej Tatík: Čekání by byla velká chyba

 


 

Na rozhovor o vašem odchodu z OVB vás nebylo třeba přesvědčovat. O odchodu tedy chcete otevřeně hovořit?

Ano, zároveň chci poděkovat za podporu spolupracovníkům, klientům a finančním partnerům.

Proč odchod z OVB, kde jste si vybudoval úspěšnou kariéru?

Do OVB jsem přišel, protože jsem na 100 % věřil svému získateli Radovanu Žuffovi a chtěl jsem se učit nové věci. To, že to bylo OVB, nebylo podstatné, stejně tak to mohla být jiná firma.

Samozřejmě jsem měl pocit, že jsem v té nejlepší firmě a ověření mě nezajímalo, prostě jsem bezvýhradně věřil. Během několika let přibývala povýšení, ocenění a zkušenosti. Pozitivní zkušenosti mě utvrzovaly v tom, že OVB je pro mě to nejlepší, a negativní zkušenosti, za ty jsem byl zodpovědný já a neměly nic společného s OVB. Dostával jsem nabídky od konkurenčních společností stejně jako moji spolupracovníci a nikdy jsem je neprověřoval, vycházel jsem s přesvědčení, že bych zjistil, že některá firma má něco lepší a některá něco horšího a i tak bych zjistil, že to je fér. Takže by to byla jen ztráta času, protože jsem nehledal dokonalost, chtěl jsem férovost a tu mám v OVB (tehdy jsem si to myslel). Měl jsem před sebou důležitější úkoly – klienti a spolupracovníci.

REKLAMA

Kdy nastal zlom?

Po 4 letech spolupráce jsem byl pozván na školení pana Wagnera, toto školení bylo pro mě klíčové a až tam jsem dostal to, co jsem hledal – profesionální práci s klientem s dlouhodobou přidanou hodnotou pro klienty. Mnoho chyb při práci s klientem jsem udělal a zároveň po školeních s panem Wagnerem jsem si předsevzal, že se to už nikdy nesmí opakovat a sám budu mít nulovou toleranci k nekvalitě. To byl můj cíl. Chyby z minulosti byly pro mne tíhou, s kterou jsem usínal, ale zároveň se budil s dobrým pocitem – už nikdy více.

Pan Wagner dostal na Slovensku červenou kartu, ptal jsem se proč. Odpovědi byly, že pan Wagner učí prodejní systém a brzdí růst struktur. Přesto jsme se rozhodli pokračovat ve spolupráci s panem Wagnerem s tím, že nás to bude stát peníze. To nebylo překážkou, platili jsme si i jiné školitele, zejména co se týká investování. Získal jsem jasnou představu o kvalitním poradenství. Dospěl jsem k názoru, že rozhodnutí poradců v důsledku měnícího se prostředí (množství finančních partnerů, různorodost produktů, měnící se tržní prostředí …) často vedou ke ztrátě. Často je právě toto zjištění u poradce prvním podnětem k zahájení vzdělávání (pokud si to uvědomí). Úspěch dosažený náhodou na základě nekvalifikovaného rozhodnutí je jen dalším typem loterie, kterou v budoucnu nemusí poradce vyhrát. Proto je vzdělávání nejdůležitější priorita při práci poradce a na to je třeba mít podporu ze strany firmy.

Jaké jsou vaše největší výhrady k OVB?

REKLAMA

Analytické centrum neexistuje. Zařazování a vylučování finančních partnerů bez smysluplného důvodu ze strany OVB. Vzdělávání do BL je vzděláváním vedoucích, kteří jsou i obchodníci i školitelé i vedoucí i analytici a je ovlivněno spíše vlastní zkušeností a schopnostmi školitele z konkrétní finanční instituce než ověřitelnými hodnotícími kritérii. Zrušení vzdělávání CFC. Poradenství v tomto prostředí je s mou zkušeností spíše marketing na cestě, aby klient snáze řekl ano.

Odchod jste ohlásili v období, kdy OVB mění vedení a dají se tedy očekávat výrazné změny. Nestačilo počkat?

Ne, nestačilo by počkat. Jsem přesvědčen, že právě čekání by byla velká chyba. Udělal jsem mnoho chyb, nemusím udělat všechny chyby.

Jaké je OVB dnes? Podaří se mu udržet pozici leadera na trhu?

REKLAMA

Myslím, že obr na hliněných nohách je charakteristika, která vystihuje situaci. Leader je ten, kdo má nejvíce spolupracovníků a klientů, kterým se díky práci v dané společnosti změnila kvalita života k lepšímu.

Aktuální mínění o OVB je problém. Pokud vedení OVB zareaguje tak, že nechá hlídat zprávy na internetu a platit za to, aby je někdo mazal a posunoval dozadu pokud nejsou "OVB pozitivní", je to jednodušší, než se začít zabývat otázkou „proč?“ A vykřikování hesel na setkáních jako na prvního května mají nádech grotesky. To nenaznačuje příchod rozumných změn, ale pochopit se to dá, pokud chcete ovlivnit masu.

Z OVB odešlo několik lidí do Partners Group, proč jste neodešli už tehdy?

Jednoznačně nejdůležitější pro mě byl postoj mého vedoucího Radovana Žuffa, ten byl jednoznačný – určitě ne. Proto také nikdo z ředitelství Radovana Žuffa neodešel.

Celý rozhovor čtěte na Investujeme.sk.

Loading

Vstoupit do diskuze 3 komentáře

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • SaFi

    8 listopadu, 2009

    Pan Tatik nechce zverejnit svoje buduce posobisko a nikto netusi v ktorej firme sa nakoniec objavi. Dam ruku do ohna za to, ze to bude Fincentrum. Paci sa mi, ako sa clanok snazi vyzerat netendencne a objektivne, ale to ste radsej mili pani z Fincentra mohli urobit rozhovor, preco si pan Tatik vybral prave vas. Miesto toho sa tu hra divadielko. (P.S. proti Fincentru nic nemam, firma je to vyborna z pohladu sirky portfolia aj systemovych nastrojov, len mi vadi toto divadielko na investujeme.cz)

    Odpovědět

  • ovbák

    8 listopadu, 2009

    Mě vadí především reakce OVB. Z jejich strany jedna lež za druhou. Dlouhou dobu na investujeme nic nezveřejnili, bojkotovali ho. A teď se ozývají. To jsou na tom víc než mizerně.Vedení nám dělá ostudu.

    Odpovědět

  • jarda

    8 listopadu, 2009

    a to daleko.
    Ještě před reformou PZMV zjevná retardovaná psychopatická osoba zlikvidovala vlastní východoslovenské struktury, potom začala likvidovat i západoslovenské, později ty nejúspěšnější, a nyní likviduje ty inteligentnější řiditele a řiditelky, lektory, garanty, a produkce na SK – z ročního plánu cca 20 procent vůči 80 procentům CZ, a to jdeme v závěrečné fázi na dořešení podvodů a likvidaci spolupracovníků na SK… bude doopravdy „veselo“, stále mi chodí další zjevně podvodné a zastrašující dokumenty bývalým spolupracovníkům s žádostmi o pomoc, tvořené… zveřejním, časem. Mám alergii na zjevné zločinecké spolčování a okrádání všech okolo zjevnými sociopaty. Mají smůlu, čím více budou lhát, podvádět, krást a zastrašovat ostatní, tím spíše půjdou ze zákona… a nepomůžou jim ani ty zjevné neodborné manipulující bláboly a seance.
    P.S. Připomíná to ty rychlokvašky z denně propírané Plzeňské fakulty… také neví základní věci o zákonu na tému advokacie…

    Odpovědět