CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Jan Valášek

30. 09. 2013

0 komentářů

Analýza fondu: HSBC GIF Japanese Equity

 


 

Japonsko je nejen v poslední době velmi diskutovanou ekonomikou. Celá 80. léta se nesla ve znamení velmi silné konjunktury, následně okolo roku 1990 došlo k přehřátí akciového trhu a začátku 20letého období medvědího trhu. Od roku 1999 se japonská ekonomika pohybuje v soustavné deflaci.

V posledních měsících se ovšem japonská centrální banka rozhodla nalít do ekonomiky spoustu peněz, oslabila japonský jen a na výsledcích se to velmi pozitivně projevilo. Snaží se dosáhnout 2% inflace, japonské akcie rostou, zisky českých investorů ovšem snižuje posilující koruna. Je vhodné využít této situace?     

HSBC GIF Japanese Equity je podílovým fondem zaměřených výhradně na akcie kótované na hlavní burze či jiném japonském regulovaném trhu. Fond byl založen v roce 2003 a je denominován v japonském jenu (JPY). Portfolio manažerem fondu je Nils Jungbacke, který ve skupině HSBC působí od roku 2001, v čele tohoto fondu pak stojí od konce roku 2010.

Prakticky všechny větší investiční společnosti s povolením veřejné nabídky v ČR mají dnes v repertoáru regionálně zaměřené fondy. Konkurencí pro HSBC GIF Japanese Equity je např. ING Invest Japan, ESPA Stock Japan, Pioneer Japanese Equity nebo Franklin Templeton Japan.

Tabulka 1: Základní data fondu HSBC GIF Japanese Equity                                  

Základní data (31. 07. 2013)

Správce fondu

HSBC Investment Funds (Luxembourg) S.A.

ISIN

LU0164882085

Typ fondu

Akciový

Vznik fondu

07. 04. 2003

Velikost

6 443 mil. JPY

Zdroj: HSBC Global Asset Management

Portfolio a strategie fondu      

Podle profilu fondu je při řízení vyznáván aktivní kvantitativní investiční styl. Zaměřeno je na klasické indikátory ocenění akcie a používán je také jeden ze základů technické analýzy – indikátor momentum. Na základě minulých výsledků určujeme sílu a rychlost trendu daného titulu.

HSBC GIF Japanese Equity se zaměřuje na 100 – 120 japonských „blue-chips“ akcií. Tento počet vychází z investičního stylu fondu, nicméně na můj vkus je až přediverzifikovaný. Fond s takto úzkým zaměřením bych si představoval více koncentrovaný, konkurenti se pohybují pod 70 tituly.

Dominantním sektorem je spotřební zboží, převažuje ovšem cyklický charakter, je potřeba tudíž počítat s vyšší volatilitou. Větší část celkového koláče ukrajuje ještě průmysl a bankovnictví. Prakticky většině fondů zaměřených na japonské akcie vévodí největší japonská automobilka Toyota, zároveň jedna z největších společností světa. Do TOP 10 největších pozic patří v případě HSBC GIF Japanese Equity ještě např. East Japan Railway Company, která je největším japonským železničním přepravcem a operuje se všemi linkami rychlovlaku Shinkansen.

Graf 1: Sektorové složení fondu HSBC GIF Japanese Equity

hsbc-gif-japanese-equity-01

Zdroj: HSBC Global Asset Management, data platná k 31. 07. 2013

Co nám říká statistika?

A svůj srovnávací index přijal HSBC GIF Japanase Equity index tokijské burzy TOPIX Gross, který je společně s indexem Nikkei 225 nejvýznamnějším index japonských akcií.

Volatilita se podle společnosti Morningstar i HSBC pohybuje okolo 17 %, což je číslo, které se nijak nevymyká normálu v této kategorii. Tříleté sharpe ratio, neboli poměr výkonu a rizika, uvádí agentura Morningstar na úrovni okolo 0,36. Na první pohled velice dobrá hodnota v kontextu bídy japonských akcií. Při pohledu druhém se jedná o velmi silné období na začátku roku 2013, což je pro tříleté sharpe ratio velmi pozitivní impuls.

Z hlediska nákladovosti dle ukazatele TER, který je na hodnotě 1,85 %, se HSBC GIF Japanase Equity řadí k  levnějším fondům. Ani vyšší míra obratu portfolia okolo 130 % (to znamená, že portfolio manažer drží svou typickou akcii jen několik měsíců a transakční náklady na obnovu portfolia se tak zvyšují) nemá na celkovou nákladovost silné negativní dopady.

Graf 2: Vývoj investice ve fondu HSBC GIF Japanese Equity v CZK

hsbc-gif-japanese-equity-02

Zdroj: Morningstar.cz

Dle serveru Citywireglobal.com se výkonnost Nilse Jungbackea pohybuje hluboko pod průměrem manažera zaměřujících se na japonskou ekonomiku. Vzhledem k jeho velmi krátkému působení to zatím nepovažuji za směrodatné. Za důležité ovšem považuji poukázat na problematiku měnového zajištění.

Zhruba od roku 2000 posílila česká koruna k japonskému jenu téměř o polovinu hodnoty, to má samozřejmě dopad i na výnosy korunového investora. Dobrým příkladem může být rozdíl téměř 10 p.b. mezi zajištěnou a nezajištěnou verzí ING Invest Japan od počátku tohoto roku. Dlouhodobé výnosy korunového investora tak nejsou žádnou hitparádou ani v případě HSBC GIF Japanese Equity.

Tabulka 2: Historická výkonnost fondu HSBC GIF Japanese Equity v CZK

HSBC GIF Japanese Equity

jednotlivé roky

2007

–17,58%

2008

–3,62%

2009

–3,85%

2010

15,55%

2011

–9,74%

2012

–0,04%

kumulované výsledky

6 měsíců

4,92%

YTD

21,37%

1 rok

22,29%

3 roky (p.a.)

8,19%

5 let (p.a.)

3,25%

10 let (p.a.)

–2,35%

Zdroj: Morningtar.cz, data platná k 24. 9. 2013

Celkové hodnocení

Japonsko je velmi specifickým sektorem. Ekonomika je zadlužena zhruba 245% HDP (odhad IMF pro rok 2013) a každoroční deficit státního rozpočtu se v posledních letech pohybuje okolo 9 % HDP. Navíc jsou zde velké demografické problémy, japonská populace stárne. Tyto argumenty ve mně vyvolávají pocit, že pouhé pumpování peněz do ekonomiky a tím pádem další zadlužování k restartu nestačí. Chybí jasná koncepce a strukturální reformy. To ovšem neznamená, že by japonské akcie byly odsouzeny. I v takové ekonomice se dají najít silné společnosti, jen je třeba aktivně vybírat a diverzifikovat. To je důvod, proč bych v současnosti do portfolia nezařadil fond zaměřený čistě na japonské akcie.

Pokud by se přeci jen našel investor, který hledá zaměření čistě na japonské akcie, jsem přesvědčený, že u konkurence by vybral lépe. Posilující koruna vůči jenu ukrajuje značné části výnosů, měnové zajištění by pro mě bylo prioritou. To nabízí např. nejdražší ze všech ING Invest Japan nebo ESPA Stock Japan. Navíc nejsem v tomto případě zastáncem technické analýzy a nižší nákladovost mě nepřesvědčí. Nákup HSBC GIF Japanese Equity tak rozhodně nedoporučuji.

Autor působí jako junior investiční poradce FINEZ Investment Management.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Mohou investoři najít ziskovost v akciích obranného průmyslu

Investoři často hledají výnosy v akciích obranných společností v období zvýšeného geopolitického napětí, jelikož jsou tyto společnosti připraveny těžit ze zvýšených vládních výdajů na obranu a bezpečnostní opatření. V roce 2024, kdy geopolitické napětí stále pokračuje, by akcie obranných společností mohly být pro investory atraktivní příležitostí. Zde […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

22. 03. 2024

Komentář: Šílenství měnové politiky

Současná měnověpolitická „sezóna“ začala v roce 2022, kdy centrální bankéři v západních vyspělých ekonomikách začali zvyšovat sazby, aby bojovali proti inflaci. Trvalo jim několik let, než se dostali tam, kde jsou dnes. Zda bylo jejich úsilí úspěšné, nám pravděpodobně napoví několik příštích měsíců a další období.

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

18. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *