CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Daniel Kuchta

07. 09. 2009

0 komentářů

Americký SEC: Nejsme nečestní, pouze neschopní

 


 

Bernard Madoff nedá investorům pokoj ani dávno poté, co byl odsouzen k dlouholetému trestu ve vězení. První rozčarování z odhadovaného objemu zpronevěřených peněz vystřídalo malé zadostiučinění ve formě exemplárního trestu. Další rozčarování, dnes ale nad prací americké komise pro cenné papíry, přinesla zpráva shrnující výsledky vyšetřování Madoffova podvodu.

Komise umožňující podvody

Jeden čtenář v reakci na článek na serveru Market Watch přejmenoval SEC z Securities and Exchange Commission’s na Scum Enabling Comission (něco jako komise umožňující podvody). A vypadá to tak, že si to lidé ze SECu plně zaslouží.

Vyplývá to ze zprávy generálního inspektora SEC Davida Kotze o vyšetřování selhání americké komise pro cenné papíry v případu Ponziho schémy Bernarda Madoffa, která byla zveřejněna minulý týden. Hned na začátku zpráva upozorňuje, že nebylo nalezeno jakékoli spojení zaměstnanců SEC s Madoffem, jeho firmou, nebo rodinou. Poněkud podezřele sice vypadá vztah jednoho z bývalých inspektorů SEC s neteří Bernarda Madoffa, ani zde však nebyla nalezena nijaká spojitost s případem.

Množství upozornění na podvody nestačilo

Další řádky zprávy už však velmi optimismem nehýří a investoři se bouří. Podle zprávy totiž obdržela komise v průběhu několika let dostatek informací ve formě stížností od různých subjektů (často velmi konkrétních), týkajících se operací prováděných Madoffovyými hedge fondy a měly vést k otázkám, jestli Madoff skutečně obchoduje na trzích. V rozmezí let 1992 až 2006 dostala SEC takových vážných stížností, v nichž byl Madoff otevřeně obviněn z provozování Ponziho schématu, šest.

Kromě toho byly ve firmě vykonány tři zkoumání a dvě vyšetřování, které ale pravděpodobně rovněž nebyly dostatečně důkladné. Kromě toho se v renomovaných médiích objevilo několik článků, které se zabývaly nebývalou úspěšností Madoffových fondů a jejich konzistentních vysokých výnosů. Podle zprávy však ani v jednom případě nebylo vykonáno důkladné a kvalifikované vyšetřování stížností na Madoffovu firmu.  

REKLAMA

Neschopnost a nezkušenost

Všechny tyto informace nevrhají dobré světlo na činnost americké komise pro cenné papíry. Co však investory pobouřilo asi nejvíce, je konstatování, že ve zmiňovaných případech zkoumání a vyšetřování Madoffovy společnosti došlo k několika pochybením, které zpochybňují kompetentnost a zkušenost zaměstnanců a šéfů komise.

Se zprávou souhlasí i několik bývalých úředníků působících v komisi, kteří jsou rozčarování především ze špatné, nebo rovnou neexistující komunikace mezi jednotlivými složkami komise, a zejména nezkušenost s řešením podobných situací. Výsledkem je, že lidé, kteří měli vyšetřování na starosti, často nebyli schopni správně vyhodnotit situaci, nebo informace jednoduše opomněli, protože je nepovažovali za relevantní.

Pro Madoffovy zaměstnance pak nebyl problém předkládat úředníkům zfalšované dokumenty a vymyšlená čísla, protože zaměstnanci SECu bez jakýchkoli zkušeností s fungováním kapitálových trhů nebyli schopni tyto podvody odhalit.

SEC jako farma Wall Street

Bohužel, výmluvy ve smyslu, že komise není schopna zaplatit schopné a zkušené lidi a spíše funguje jako líhna nových lidí pro Wall Street, v očích investorů asi neobstojí. Jedním z hlavních cílů současné šéfky komise, Mary L. Schapiro, jsou proto reformní kroky obsahující přijímání zkušenějších zaměstnanců, rozsáhlejší a konkrétnější školení zaměřené na podvody, nebo požadavek na větší budget peněz na nové zaměstnance.

REKLAMA

Ve snaze odčinit blamáž se šéfka SECu vyjádřila, že komise letos vydala již více než dvojnásobek soudních zákazů souvisejících s Ponziho systémem a jinými druhy podvodů, než ve stejném období loňského roku. To však podle Chucka Jaffea, který o zprávě psal na serveru Market Watch, nemusí být pouze zlepšení práce SECu, ale také znamení doby, kdy Madoffův „úspěch“ dodal odvahu množství mladých podvodníků. V době, kdy situace na trzích budí nedůvěru a ekonomika se potácí v recesi je totiž mnohem jednodušší nalákat lidi na podvod slibující vysoké výdělky.

Jak Jaffe zároveň podotknul, sebemrskačství a množství legislativních a regulatorních změn snažících se zamezit podobným lapsusům v budoucnu je sice na programu dne, ale ani to nemůže investory ujistit v tom, že se z toho SEC poučí a bude podobné případy řešit promptněji. A co ze všeho vyřčeného vyplývá? Důvěra v regulátora je sice hezká věc, ale opatrnost a zdravý rozum je proti podvodníkům mnohem silnější zbraní.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *