CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

22. 08. 2012

1 komentář

Amber Gold: Polská pyramida za 500 mil. Kč

 


 

Finanční trh je založený na důvěře. Tedy, spíš byl. Všerozpínající se regulace ukolébává klienty do letargického spánku, kteří jsou jako omámení drogou jistoty ochotni a schopni svěřit peníze téměř komukoli – bez jakýchkoli znalostí, kam peníze putují, o prověřování důvěryhodnosti společnosti a investičního podniku ani nemluvě.

Zatím (bohužel zatím) poslední letadlo ztroskotalo v sousedním Polsku. Všichni pasažéři přežili, jen jsou chudší dohromady o přibližně 486 mil. Kč. To je částka, kterou Amber Gold dluží 50 tisícům investorům. Investiční fond měl investovat do zlata, investoval ale do nejrůznějších derivátů – a také do dvou polských leteckých společností OLT Express Regional a OLT Express Poland. Když se z nich fond stáhl, obě vyhlásily bankrot, což vedlo až k prošetřování Amber Gold.

Kolem fondu Amber Gold se rozvíjejí nejrůznější podezření. Podle některých zpráv se měl fon podílet na praní špinavých peněz, ale především měl „investovat“ po vzoru Ponziho systému – tedy klasické pyramidové hry či letadla (což by od majitele leteckých společností zřejmě čekal málokdo; ostatně, není nad dobré krytí).

Pro společnost Amber Gold pracoval i syn polského premiéra Donalda Tuska. Zda o podvodném jednání společnosti věděl i premiér (či jeho syn) lze těžko předjímat. Stejně jako kolik peněz podvedení investoři ještě uvidí. Fond slíbil peníze postupně vrátit, ale bude mít z čeho?

Wall Street Journal v důsledku kauzy je otřesena důvěra v polskou regulaci a dohled. Nabízí se tak pohled do nedávné minulosti, kdy si ve vězení odsedí několik dlouhých životů Bernard Maddoff. Tomu navíc nevěřili jen drobní klienti, ale i renomované finanční instituce.

REKLAMA

Jak se může klient ubránit podobným nástrahám? V prvé řadě je nezbytné spoléhat jen sám na sebe – tedy prověřit si důvěryhodnost jak lidí, kteří s financemi radí, tak finančních institucí, které se o peníze mají starat. Nabízí-li kdokoli podezřele bezpečnou investici s vysokým výnosem, pak se jí raději vyhnout.

Vždyť i v Česku bychom již mohli mít dostatek zkušeností s „nadstandardními nabídkami“. I většina bank nabízejících znatelně vyšší úrokové sazby z vkladů než ostatní skončily bankrotem… nemluvě o nejrůznějších letadlech, která nad českou kotlinou proletěla, a pyramidách vystavěných novodobými faraóny.

 

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Growing Way konkurz

Growing Way je v konkurzu. Co to znamená pro poškozené klienty?

Foto: Shutterstock Growing Way podnikatele Ondřeje Janaty je v konkurzu. Kriminalisté Janatu obviňují z vytvoření obřího letadla – více než čtyřem tisícům poškozených měl způsobit škodu ve výši přibližně 1,5 miliardy. S prohlášením konkurzu nyní věřitelům začala běžet lhůta na přihlašování pohledávek. Ačkoliv již tedy uplatnili své pohledávky v trestním řízení, […]

Text: Veronika Hejná

28. 12. 2021

Ponziho schema growing way

Growing Way: Opětovné zneužití garážového fondu

Foto: Shutterstock Národní centrála proti organizovanému zločinu na začátku září zasáhla proti společnosti Growing Way Ondřeje Janaty. Janatu kriminalisté podezírají z vytvoření Ponziho schématu.  

Text: Veronika Hejná

01. 10. 2021


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Jaroslav

    7 září, 2012

    … pane Zámečníku, je vám nutno přidat k dobru, že informujete tímto prostřednictvím veřejnost v této zemičce o podvodných projektech a tím upozornit občana na možná rizika spojená s investováním, čili zhodnocováním svých těžce vydělaných finančních prostředků. Postrádám však rozumnou formu, která nedělá rozdíl mezi způsoby investic. Nic proti vaší osobě, ale mám pocit, že je to záměr. Snad by nebylo od věci podávat pravdivé informace o tom, jak nakládají s vklady banky, jak investiční společnosti. „Lajkovi“ zůstává rozum stát, jak si gigantické bankovní subjekty mohou v dnešní době stavět a vydržovat paláce stojící v těch nejatraktivnějších lokalitách?! Proč nám všem jako ovečkám tlačíte do hlav z reklam v mediích různé lži o garancích a jistotách a přitom praxe hovoří opačným směrem. Kolik bank skončilo v propadu dějin a výsledek? Stále se na nás pakujou různé stavební spořitelny, penzijné fondy a bankovní společnosti. Jejich výnos se uvádí v miliardách a klient je rád, když dostane ůrok, jenž mu pokreje zhruba pětinu inflace. Nestrašte nás tím, že je nutné nevěřit velkým úrokům, neboť již jmenované finanční firmy investují do nákupu dluhopisů a kapitálových trhů a podobných údajně rizikových projektů s vysokým zhodnocením. Prošel jsem si investicí u „Lišky“. Smíšené,zajištěné, fondy…garance,jis­tota a nevím jaké bludy na mne křičela nejen reklama, ale i poradkyně, a výsledek? Promiňte, bohužel se to nepovedlo ale teď to jistě vyjde. Zapleťte vstupní poplatky,vedení účtů a my se vám o vaše peníze postaráme. Děkuji, nechci. Investuji si dnes už více jak pátý rok napřímo do investičních bank, stejně jako již zmiňované subjekty a světe div se, ono to funguje. Pravidelným vkladem si minimaliziji propady a hlavně, mohu si rozhodovat o všm sám. Nejsem ekonomicky vzdělaný, jen jsem uvěřil, že
    i průměrný „vysoký“ úrok, který mi byl před první investicí představen, může být skutečností. Neříkejte prosím, že o vše přijdu, jak jsem již několikrát na vašich stránkách četl. K tomuto rozhodnutí jsem dospěl jen náhodou, kdy jsme byli na pohřbu našeho strýce v Německu a ten si celý svůj dlouhý život tímto způsoben spořil..rozuměj­te..investoval. Díky za možnost vyjádřit svůj názor. Nikomu ho nevnucuji, nikoho nechci přesvědčovat, jen popírám, že vysoké zhodnocení je nemožné,podivné a pryč od toho. To co se stalo v Polsku nechci komentovat. Těchto společností se asi vynoří ze záhrobí více.

    Odpovědět