CZK/€ 25.155 -0,32%

CZK/$ 23.470 -0,62%

CZK/£ 29.361 -0,01%

CZK/CHF 25.687 -0,48%

Text: Petr Zámečník

29. 03. 2017

0 komentářů

Akciové fondy: Zlaté doly táhnou fondy do záporu

 

Akciové podílové fondy v březnu zaznamenaly lehkou korekci. Hlavním tahounem poklesů jsou zlaté doly. Nedaří se ale ani Brazílii a Rusku. Naopak po propadech se vzpamatovává Itálie.

Loading



 

Index ICZ pravidelných investic do akciových podílových fondů zaznamenal v březnu korekci o 0,27 % a zakončil na 1 143,3 bodech. Největší propady přitom zaznamenaly zlaté doly a akcie těžařských společností. Důvodem je sestup ceny zlata z únorového maxima nad 1 250 USD/oz. až pod 1 200 USD/oz. v březnu. Z nich se sice navrátila zpět, přesto se těžaři nezotavili.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

Index ICZ - březen 2017: 1 143,3 bodu

Zdroj: Investujeme.cz

Navzdory korekci Index ICZ zůstává poblíž rekordních čísel. Vyšších hodnot zhodnocení pravidelné investice dosahovaly jen v únoru až květnu 2015, načež následoval 25% propad završený v lednu 2016 hodnotou Indexu ICZ na 893,8 bodech.

Březnové výsledky Indexu ICZ dokládají vysokou volatilitu zlata a rozvíjejících se trhů. Není náhodou, že zlaté doly, Brazílie i Rusko patří mezi nejčastěji nejvíce rostoucí i nejčastěji nejvíce klesající podílové fondy. Akciové fondy zaměřené na brazilské společnosti byly v únoru v první desítce nejvíce rostoucích podílových fondů, zlaté doly se na výsluní dostaly v lednu po mnoha měsících poklesech a ruské fondy slavily v prosinci nástup Donalda Trumpa.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Znehodnocení mezi 20. 2. 2017 a 20. 3. 2017
AMUNDI FUNDS EQUITY GLOBAL GOLD MINES USD -10,85%
Franklin Gold and Precious Metals Fund (USD) -10,49%
Parvest Equity Brazil -7,91%
HSBC GIF Brazil Equity A USD -7,25%
Franklin Natural Resources (USD) -7,05%
CS EF USA Value B -6,70%
AMUNDI FUNDS EQUITY BRAZIL -6,11%
Franklin MENA Fund (USD) -5,47%
HSBC GIF Russia Equity A USD -5,07%
Raiffeisen Russland-Aktien -4,93%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Politická situace v Itálii je sice stále napjatá a po prosincovém referendu o ústavních změnáh a následném odstoupení italského premiéra Matteo Renziho investoři netrpělivě očekávají předčasné parlamentní volby. Rizika jsou ale již do cen italských akcií započítána a naopak v březnu došlo ke korekci.

Mezi první desítkou nejvýnosnějších fondů měsíce března vedle Itálie nevyniká žádný sektor ani region. Rozdíly výnosu mezi ziskovými fondy jsou zanedbatelné. Celkem alespoň s nulovým výnosem zakončilo hospodaření 210 z 343 sledovaných podílových fondů.

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond Zhodnocení mezi 20. 2. 2017 a 20. 3. 2017
FF – Italy A-ACC-Euro 5,50%
CS EF Italy B 5,21%
Pioneer Funds – Italian Equity 4,78%
Infond Frontier, akciový podfond 4,25%
HSBC GIF Euroland Equity A EUR 4,11%
FF – Iberia A-ACC-EUR 3,83%
FF – Asian Special Situations Fund A-ACC (EUR) 3,77%
Raiffeisen TopDividende-Aktien 3,76%
HSBC GIF Euroland Equity Smaller Companies A EUR 3,73%
HSBC GIF Indian Equity A USD 3,67%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových podílových fondů

Rizika investic následujícího období

Řečeno slovy čínského rčení, čekají investory zajímavé časy. Donald Trump si předsevzal velké změny v americké politice, ale i jeho spolustraníci mu před velké cíle kladou nečekané překážky. Hlasování o zrušení ObamaCare bylo odloženo – a možná bude i zrušeno, a obdobně mohou dopadnout i daňové změny.

V Evropské unii naproti tomu vrcholí britské přípravy na přípravu Brexitu. A vyjednávání o budoucí (ne)spolupráci budou nepochybně tvrdá. K tomu nevole vůči sjednocené Evropě roste i v dalších státech.

Naštěstí situaci zklidnily výsledky březnových voleb v Nizozemí, které nevyhrál radikální euroskeptik Geert Wilders se svou Stranou pro svobodu. Stejně tak drtivé vítězství německé kancléřky Angely Merkelové v Sársku ukázalo, že lidé sice mají spoustu výhrad vůči současné podobě Evropské unie, ale o sjednocenou Evropu přesto stojí. A předvolební preference ztrácí i Marine Le Penová, která chce Francii vyvést z Evropské unie.

Pro investory v České republice je nejnapínavější sledování České národní banky (ČNB) a její přípravy na výstup z kurzového závazku. Kolik bude stát česká koruna po jeho ukončení? Budeme mít levnější zboží z dovozu i dovolené v zahraničí? A nebo naopak vše podraží pod vlnou výprodejů neúspěšných spekulantů?

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz

 


Související články

Do čeho investovat v době války?

Může se zdát, že mezi rizikem a nejistotou je pouze minimální rozdíl, ale není tomu tak. Riziko znamená, že lze na základě přiměřeného datového vzorku vyčíslit pravděpodobnost, zatímco v případě nejistoty je podobná kvantifikace nemožná. Geopolitické události se ze své podstaty pojí s nejistotou a mají širší paletu neznámých […]

Text: Redakce

25. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *