CZK/€ 25.230 -0,02%

CZK/$ 23.714 +0,00%

CZK/£ 29.540 +0,02%

CZK/CHF 26.023 +0,17%

Text: Petr Zámečník

24. 09. 2015

0 komentářů

Akciové fondy: Začíná nová krize?

 


 

Podílové fondy investující do akcií v září sice zmírnily svůj pokles, přesto klesaly druhý měsíc v řadě a stlačily Index ICZ pravidelného investování o 5,16 % níže na 982,7 bodu, tedy 1,73 % pod úvodní hladinu 1000 bodů. Uplynulé dva měsíce připravily pravidelné investice téměř o 13 % a odmazaly zbývající zisky. Na druhou stranu při pravidelných investicích jsou současné poklesy vhodnou příležitostí k nákupu za výprodejové ceny.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování

index-icz-zari-2015

Zdroj: Investujeme.cz

Ztráty jednotlivých podílových fondů oproti srpnu 2015 nebyly tak hluboké. Kdo ale spoléhá na investici do Brazílie, po 20% ztrátách v srpnu přičítá další 10% ztráty i v září. K Brazílii se ale mezi nejztrátovější podílové fondy zařadily akciové fondy zaměřené na Japonsko a Indii.

Podílové fondy zaměřené na čínské akcie kupodivu neztrácely tolik a držely se nejčastěji v horní třetině nejúspěšnějších podílových fondů se ztrátami mezi 2 – 5 %. Přitom to byla Čína, která odstartovala současné poklesy a zvýšila volatilitu na akciových trzích.

Tabulka 1: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 8. a 20. 9. 2015

Aberdeen Global – Japanese Smaller Companies EUR

–13,05%

AMUNDI FUNDS EQUITY JAPAN VALUE CZK

–12,93%

Parvest Equity Brazil

–12,74%

Franklin Brazil Opportunities Fund

–12,29%

PineBridge Latin America Fund

–11,61%

NN (L) Japan Equity (CZK)*

–11,60%

Aberdeen Global – Japanese Equity €

–11,34%

Aberdeen Global – Brazil Equity (USD)

–11,03%

AMUNDI FUNDS EQUITY INDIA INFRASTRUCTURE

–10,88%

Aberdeen Global – Indian Equity

–10,65%

Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Čínská nejistota se propisuje do celého světa. Ve snaze trhům pomoci a v závěsu za čínskými událostmi se i americký Fed rozhodl podpořit trhy a uskutečnit neočekávaný krok – nezvýšil základní úrokové sazby. Podpora akciových a komoditních trhů ale nevyšla. Pokud by sazby dle očekávání zvýšil, bylo by to trhy pravděpodobně přijato jako dobrá zpráva, že se neděje nic mimořádného. Když je ale ponechal na nulové úrovni, musí být přeci světová ekonomika ve velkých potížích… a je třeba ve výprodejích pokračovat.

Jsou ovšem i podílové fondy, kterým se v posledním měsíci dařilo. Horní příčky nejziskovějších fondů zaujaly podílové fondy zaměřené na jihokorejské akcie a v první desítce převládají též akciové fondy nakupující v Rusku. Ve všech případech se ale jedná pouze o jednociferné nárůsty.

Tabulka 2: Deset nejvíce ziskových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 8. a 20. 9. 2015

Parvest Equity South Korea

5,43%

HSBC GIF Taiwan Equity A USD

3,41%

HSBC GIF Korean Equity A USD

2,97%

Franklin Biotechnology Discovery

2,81%

AMUNDI FUNDS EQUITY KOREA

2,71%

Templeton Korea

2,29%

Templeton Thailand

2,20%

Pioneer Funds – Russian Equity

1,81%

Parvest Equity Russia Opportunities

1,18%

Parvest Equity Russia

1,10%

 Zdroj: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

Co bude s akciemi dál?

V uplynulém týdnu, tedy po uzavření zářijového Indexu ICZ, akciové trhy dostaly další hlubokou ránu. Automobilka Volkswagen (VOW) do svých automobilů instalovala software, který podváděl při měření emisí. Celkově se může jednat o 11 milionů vozů, které bude muset opravit a přetestovat, navíc automobilce hrozí zaplacení až 18 mld. USD pokuty jen ve Spojených státech. Na náklady si zatím vyčlenila 6,5 mld. EUR.

Samotný problém automobilky Volkswagen by mohl za běžných okolností poškodit pouze její akcie, které klesly přibližně o třetinu hodnoty. Nervozita investorů ovšem způsobila přenesení paniky i na další evropské automobilky a jejich prostřednictvím na celý trh.

Pozornost trhů se může přesunout i do Řecka. Řekové si zvolili nový parlament a vládu sestavil opět Alexis Tsipras s ministrem financí Euklidisem Tsakalotosem. To sice znamená udržení kontinuity, ale levicové vlády, která dlouhodobě odmítala reformy podmiňující finanční pomoc zkrachovalé zemi.

Otěže ovšem i nadále bude držet Čína a Fed. Americká centrální banka by měla začít dříve spíše než později zvyšovat úrokové sazby, aby uklidnila investory a aby (a to především) pomalu začala ukončovat období extrémně nízkých úrokových sazeb lákajících ke spekulacím.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Investiční horečka v prvním čtvrtletí roku

Uplynulý kvartál byl z pohledu světových burz skutečně výjimečný. Řada aktiv významně vzrostla na hodnotě a tato mohutná „rally“ často připomínala technologickou „dot-com bubble“ z konce minulého tisíciletí. Nezůstalo však pouze u technologických akcií, k výšinám se vydalo rovněž zlato nebo stříbro. O čem bylo minulé období na trzích a […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

15. 04. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *