CZK/€ 25.320 +0,18%

CZK/$ 23.408 +0,56%

CZK/£ 29.523 +0,28%

CZK/CHF 25.813 +0,21%

Text: Petr Zámečník

30. 06. 2015

0 komentářů

Akciové fondy: Výplach nastal již před „Řeckem“

 


 

Podílové fondy investující do akcií korigují již druhý měsíc v řadě. V průběhu května oslabily téměř o 2,5 % a v červnu navázaly druhým nejhorším výsledkem v historii sledování Indexu ICZ – poklesem o 5,83 %. Do výsledku se přitom nepromítla ještě vyostřená situace v Řecku, kde levicová Syriza odmítá čelit realitě a raději pošle Řecko i s Řeky do hlubin hospodářské krize pod taktovkou drachmy. Index ICZ je vždy počítán k 20. v příslušném měsíci a řecké události nabraly spát minulý pátek 26. června 2015.

Přestože akciové fondy klesají již druhý měsíc, nejedná se o nijak závratný propad, ale spíše o korekci. Od počátku letošního roku (resp. od 20. 12. 2014) navzdory poklesům Index ICZ připsal již 4,56 %. Meziročně je výsledek o něco slabší – růst dosahuje pouze 3,49 %. Kdo vsadil na pravidelné investování do vyváženého portfolia tak navzdory současné nepředvídatelné situaci vydělává.

Graf 1: Index ICZ pravidelného investování do akciových fondů

index-icz-cerven-2015

Na poklesu akciových fondů v červnu se podílely téměř všechny akciové fondy dostupné v České republice pro drobnou klientelu. Výjimkou bylo osm podílových fondů, které sice nedosáhly nijak zářné výsledky, ale udržely se alespoň nad nulou. Mezi vítězi se nejčastěji objevují fondy zaměřené na biotechnologie a fondy zaměřené na americké akcie.

Tabulka 1: Osm ziskových fondů mezi 20. 5. a 20. 6. 2015

Podílový fond

Zhodnocení mezi 20. 5. a 20. 6. 2015

Franklin Biotechnology Discovery

2,78%

Top Stocks

0,97%

ESPA Stock Biotec

0,82%

Parvest Equity USA Growth H CZK

0,66%

Fond farmacie a biotechnologie

0,46%

AMUNDI FUNDS EQUITY US CONCENTRATED CORE

0,36%

Parvest Equity USA Small Cap

0,32%

FF – America A-ACC-CZK (hedged) 

0,23%

Poklesy mezi akciovými fondy vedou podílové fondy zaměřené na turecké akcie a v těsném závěsu za nimi jsou evropské rozvíjející se trhy, do nichž je Turecko také často přimícháno. Opět se nedaří ani ruským akciím, kde podle některých komentátorů ruský prezident Vladimír Putin hledá vnějšího nepřítele (Ukrajina, NATO), aby odvrátil pozornost od rostoucích vnitřních (zejména) ekonomických problémů.

Rozdíly mezi ztrátovými akciemi ale nejsou příliš velké. Sice jen první desítka ztratila více než 10 % hodnoty, ale polovina fondů ztratila alespoň 5 %. Rozdíl mezi výsledky nejlepších a „středních“ fondů tak mohou být vymazány během jediného obchodního dne, jak ukázalo pondělí 29. 6. 2015 – nejztrátovější obchodní den na kapitálových trzích za poslední 4 roky.

Tabulka 2: Deset nejvíce ztrátových akciových podílových fondů v uplynulém měsíci

Podílový fond

Znehodnocení mezi 20. 5. a 20. 6. 2015

ESPA Stock Istanbul

–13,68%

HSBC GIF Turkey Equity A EUR

–12,57%

Parvest Equity Turkey

–11,78%

Parvest Equity Europe Emerging

–10,99%

Raiffeisen Osteuropa-Aktien

–10,83%

ESPA Stock Europe – Emerging

–10,77%

Raiffeisen Russland-Aktien

–10,49%

Parvest Equity Indonesia

–10,05%

ESPA Stock Europa – Property

–10,02%

KD RUSSIA, o.p.f., IAD Investments, správ. spol., a.s.

–10,01%

Akciové fondy čeká v následujícím měsíci těžké období. Již proběhl propad asijských akcií, který byl způsoben nejen řeckou krizí, ale též korekcí na přehřátém čínském akciovém trhu. Propadly též zejména evropské akcie z důvodu řecké krize a socialistického populismu levicové Syrizy. Pokračují dodávky „humanitární pomoci“ z Ruska na Ukrajinu. A teroristická organizace Islámský stát pučí jak metastázy rakoviny v islámském světě od chudých horských syrských a iráckých oblastí přes tuniská a egyptská letoviska do Evropy.

Rizik odrážejících se v zrcadle světových kapitálových trhů je mnoho. Ovšem bez přijetí rizika není možné očekávat výnos. A navíc – právě v období nejistoty se vyplácí investovat. Nejistota je spojena se slevami a výprodeji na akciových trzích, navíc při pravidelném investování se významně snižuje tržní riziko v podobě kolísání hodnoty investice.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Zákulisí českých FKI. Co investorům mohou nabídnout?

Investiční nástroje pro kvalifikované investory (FKI) poskytují investorům pestřejší škálu investičních možností a větší flexibilitu než standardní investiční fondy, které jsou dostupné veřejnosti. Tím, že mohou diverzifikovat své portfolio do různých aktiv s nízkou korelací s tradičními akciovými a dluhopisovými fondy, představují FKI lákavou alternativu. Je však […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

27. 02. 2024

Prestižní žebříček nejúspěšnějších fondů na českém trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023

Již počtrnácté proběhlo hodnocení nejúspěšnějších fondů českého investičního trhu – Swiss Life Select Investice roku 2023. Na základě ukazatelů výkonnosti a rizik se na prvním místě v kategorii akciové fondy umístil J&T Opportunity, mezi smíšenými fondy získal první místo Amundi CR Balancovaný, za nejlepší progresivní dluhopisový fond byl […]

Text: Redakce

Foto: Swiss Life Select

21. 02. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *