CZK/€ 25.305 -0,06%

CZK/$ 23.413 +0,02%

CZK/£ 29.594 +0,24%

CZK/CHF 25.911 +0,38%

Text: Petr Zámečník

11. 09. 2008

1 komentář

Akcie pod palbou médií

 


 

Současná situace na trzích připomíná horskou dráhu – a ne jen tak ledajakou. Dobrá zpráva přijatá investory vymrští celé trhy vzhůru rekordními růsty, o den či dva později euforie vyprchá a pod vlivem jiné, pro změnu negativní zprávy se trhy vrhnou do hlubin.

„Chování drobných investorů je zvláštním způsobem cyklické. Nekopíruje indexy, ale spíše investiční publicitu,“ píše ve svém nedávném článku Jan Barta, generální ředitel ČSOB Investiční společnosti. Přesně tím vystihl, co se stalo o pár dní později.

Zpravodajský server Google News, který koncentruje zprávy z různých médií, zveřejnil šest let starý článek. „Článek původně vyšel v prosinci 2002 v listu Chicago Tribune. Nyní jej ale měl znovu publikovat deník South Florida Sun-Sentinel,“ píše zpravodajský server Lupa.cz. Článek se týkal informací o krachu společnosti United Air Lines, kterým před šesti lety společnost prošla. Nyní dále létá a byť se i aktuálně potýká s problémy, cena akcií se před publikováním zavádějící zprávy pohybovala na úrovni 12,30 USD/akcie.

Po „znovuzveřejnění“ zprávy vypukla mezi investory tolik „oblíbená“ panika. Během ní klesly akcie až na 3 USD a společnost tak ztratila přibližně 3/4 tržní kapitalizace. Jednou chybnou zprávou tak vylétla vzduchem přibližně 1 mld. USD.

Ztráty nebyly ovšem trvalé. Po vysvětlení situace se kurs obrátil a akcie začaly opět rychle stoupat. Během téhož dne se vrátily až k hodnotě 10,92 USD za akcii. Od té doby cena spíše klesá.

REKLAMA

Celý případ zveřejnění staré informace bude mít zřejmě ještě soudní dohru. Pro investory přináší ale jedno drahé ponaučení: „Důvěřuj, ale prověřuj!“

Loading

Vstoupit do diskuze 1 komentář

Zdroj a více informací: CII750.cz



Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Letadlo

    15 září, 2008

    Toto spíš vypadá na manipulaci s trhem, asi si někdo pěkně nakoupil za ty tři babky….

    Odpovědět