CZK/€ 25.265 +0,14%

CZK/$ 23.663 -0,22%

CZK/£ 29.501 -0,13%

CZK/CHF 26.030 +0,03%

Text: Luboš Smrčka

12. 04. 2012

10 komentářů

95 % růst daní. 5 % úspory. To je mizerný recept

 


 

Jednoduše vyjádřeno: naprostou většinu problému hodlá kabinet vyřešit zvýšením daní, hlavně DPH, dále pak zpomalením valorizací důchodů a vyšším zdaněním živnostníků, pracujících důchodců a lidí s nejvyššími příjmy. To je tak 95 procent celku. Zbylých pět procent budou úspory.

Od expertů z TOP 09 jsme se mohli dozvědět mimo jiné to, že v příštích měsících budou zahájeny práce na „kritické revizi“ činností státu. Ty mají směřovat k úsporám a ke zrušení několika ministerstev. Zajímavé – z mnoha a mnoha deklarací politiků ODS a TOP 09 bych snad i soudil, že podobná „kritická revize“ již dávno proběhla. Vždyť ji měla na programu vláda Mirka Topolánka a tento kabinet Petra Nečase, který vládne již dost dlouho, měl zmenšení státní správy ve svém vlastním prohlášení. Proč tedy začíná tato inventura až nyní? Bohužel, je zde jediná logická odpověď, která vysvětluje tyto tanečky.

Není zájem skutečně reformovat státní správu a celý konglomerát státních organizací a různých ústavů, úřadů a regulatorních institucí. V úterních večerních zprávách – jen co dozněla informace o oné „kritické revizi“ – padla zmínka o tom, že na Úřadu vlády bude vytvořena komise pro zkoumání odvolání lidí, kterým v prvním kole nebyl uznán statut příslušníka třetího odboje. Měl jsem pocit, že pro spory mezi soukromými osobami a veřejnou mocí potažmo také státem tady máme systém správních soudů. Proč to občas neproložit nějakou tou komisí, že? Ale to se řekne komise. To máte sekretářku, tajemníka, místnosti, kopírku, fax… Přičemž naivně předpokládám, že práce v této komisi nebude speciálně honorována. Protože pak bychom asi zjistili, že pokud vyplatíme všem stěžovatelům, jejichž žádost o uznání třetího odboje byla zamítnuta a kteří se tedy mohou odvolat k oné budoucí komisi, veškeré peníze za třetí odboj, vyjde to pořád daleko levněji než komise ve Strakově akademii.

Jestliže existují nějaké opravdové hříchy vlád Mirka Topolánka a Petra Nečase (můžeme to shrnout pod společné období kabinetů Miroslava Kalouska, premiéři totiž přicházejí a odcházejí, jenom ministr Kalousek zůstává), pak je to mnoho slov o úsporách a rozpočtové odpovědnosti. Skutečným výsledkem jsou ale největší schodky v dějinách země (v roce 2009 ve výši 192 miliardy korun, v roce 2010 pak 156,4 miliardy korun a konečně v roce 2011 již „pouze“ 142,8 miliardy korun), po většinu času rostoucí absolutní objem rozpočtů a nulové úspory ve státní správě. Mezi rokem 2006 a rokem 2011 se objem skutečných výdajů vlády zvedl z 1,021 bilionu korun na 1,155 bilionu korun. Čestně je nutno přiznat, že v roce 2011 skutečně vláda utratila dokonce o jednu miliardu méně než v roce 2010 – na druhou stranu však není možné přehlédnout ten „polštář“, jaký je k dispozici v podobě velmi drahého státu.

Přiznejme, že počty zaměstnanců státních institucí v posledních letech opravdu poklesly, ale o tři, čtyři nebo pět procent. To není zásadní změna systému, to je úbytek z děsivých počtů, na které jsme se dostali po vstupu země do Evropské unie a pak v další vlně v souvislosti s předsednictvím EU. Jistě – propouštět je těžké, protože státní správa je především milion výkazů a tabulek a činnosti pro činnost, což zaměstnává tisíce lidí. Takže se po troškách propouští, ale reformu činnosti těchto institucí nikdo neudělá.

REKLAMA

Vlastně prý ano – máme ji znovu slíbenou. Za posledních šest let tak zhruba po šesté. A až se zase za nějakou dobu začne mluvit o dalším zvyšování daní, tak nás někdo z ministerstva financí nebo z TOP 09 ujistí, že už začíná „kritická revize“ zbytečných činností státu.

Loading

Vstoupit do diskuze 10 komentářů

Zdroj a více informací: CII750.cz


Související články

Investice & daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Obliba investování u nás roste. Jen v podílových fondech Češi zhodnocují už přes 938 miliard korun, další stovky miliard mají investoři v akciích, burzovně obchodovaných fondech a dalších aktivech. Se vzrušujícím investičním světem je ale spojena i méně zábavná povinnost, a to jsou daně. Podívejte se, co si jako […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

16. 04. 2024

Jaké sankce hrozí při nedodržení povinností v rámci daňového přiznání?

Stále platí, že nejvíc lidí podává přiznání k dani z příjmu fyzických osob až poslední týden v březnu. Proto Finanční správa od pondělí 25. března do úterý 2. dubna letos prodlužuje úřední hodiny podatelen všech finančních úřadů. Finanční úřady budou otevřené od 8 do 17 hodin. Neplatí to však pro […]

Text: Redakce

Foto: Shutterstock

26. 03. 2024


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

 
 
 

 
  • Miloslav Šimek

    13 dubna, 2012

    Bohužel to vidím špatně. Princip sněhové koule je už tak moc velký, že doba, kdy nás přejede se prostě blíží. Kdy konečně začnou lidi přemýšlet a vzpomenout si na to, co říkali strany před volbami a co dělají?!! Problémem je celý tento systém a jelikož on sám není evidentně schopen se sám revidovat a napravovat, musí zákonitě přijít jiný! Tak to bude.

    Odpovědět

  • Radek

    13 dubna, 2012

    Jiný systém… budiž… ale jaký?

    Odpovědět

  • josef

    14 dubna, 2012

    ten jiny system se jmenuje P3M

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    14 dubna, 2012

    Nejsem si jistý, zda-li je taková změna systému dostatečná. Jinak řečeno (pokud se nemýlím) jde o finanční chování vlády, daňové principy, způsob řízení hospodářství… pojednává se o ekonomice. Já však mám na mysli změnu v řízení či spravování společnosti jakožto soužití lidí. Začalo to kdysi dávno PPS, pak přišla další období, od kmenového uspořádání, otrokářský systém, feudální či nevolnický, kapitalistický, někde pokus o komunismus, jinde socialismus… systémy se stále posouvají a vyvíjejí. Tak to prostě je, stejně jako věda, objevy apod. vše se postupně dříve mění, transformuje v něco jiného. Je tedy jasné, že dnešní demokracie a způsob spravování státu je jen určitý, konkrétní stupeň v řadě po němž přijde jiný. Při dnešní moci korporací, těch, kdo ovládají peníze a mohou je jakkoliv množit je to nebezpečný stav. Také by to mohlo dospět k finančnímu otrokářství… pomalu, postupně, buzerace, zavádění nesmyslných daní, zdražování majetkových daní s cílem, aby se lidi zda-li nehmotných statků, které by jim v budoucnu mohli dávat určitou výhodu či naději svobodnějšího „dýchání“. Je třeba vidět věci v širších souvislostech.

    Odpovědět

  • josef

    14 dubna, 2012

    Ale to prave P3M resi !!

    Odpovědět

  • Miloslav Šimek

    17 dubna, 2012

    OK, já tento projekt nestudoval. Jaké řešení nabízí? A jak se k němu společnost dostane?

    Odpovědět

  • Radek

    15 dubna, 2012

    O tom mi tu už někdo psal. A když jsem se na to koukal, tak jsem pochopil ze systému toto: Zrušit daně a výdaje státu financovat tiskem peněz. Pochopil jsem to špatně?

    Odpovědět

  • Rudolf Ch.

    13 dubna, 2012

    Je to v podstatě klasika a stále to samé
    dokola…Proklamace před volbami se brutálně odlišují od pak opravdové reality a to ne o 180, ale prakticky o
    360 stupňů. Avizovaný boj proti korupci
    je v principu výsměch občanům, naopak bují stále více a to evidentně pod kontrolou a s provázaností do nejvyšších
    ekonomických i politických sfér. Snaha
    pak zběsile šetřit ve zcela hospodářsky
    nepodstatných, ale naopak pro občany
    ubíjejících oblastech, je spíše komická…Ale na to už si pravděpodobně všichni zvykli a už podlehli jakési apatii a skepsi. Čtyřicet let “ devastu-
    jícího “ komunistického režimu nás všechny bude pravděpodobně strašit ještě dalších sto let a možná více…
    Ve skutečnosti je to jen jedna z více
    obezliček zastírajících naprostý nedostatek potřebných odborníků, osobností schopných vytvořit nějakou smysluplnou koncepci a systém. Vzpomeňme na Němocko, jak na tom bylo po druhé světové válce? A kam se pod vedením Adenauera a Erharda už v 60. – tých letech dostalo…Bohužel, nic takového zde v Čechách nemůžeme očekávat a bohužel ani nejbližší následující generace…Nebo máte snad dojem, že např. důchodový systém spasí
    vládní důchodová pseudo-reforma v takové podobně jak se vykristalizovala s
    přispěním úžasných všeznalců z NERVu?
    Ne, ne, všem bude ještě dlouhé roky a desetiletí smutno a to je ještě optimistický pohled. Přísloví “ Jednoký mezi slepými králem“ bohužel v ČR neplatí. Není vidět ani žádný “ čtvrtoký „…

    Odpovědět

  • kolja

    26 dubna, 2012

    Zkuste se seznámit s alternativní ekonomickou reformou p. Schlimbacha.

    Odpovědět

  • Radek

    27 dubna, 2012

    Zkuste na ní dát aspoň odkaz ;-)

    Odpovědět